Tempo950x100

Tempo300x100

Доступ юридичних осіб до ринку землі сприятиме новим тіньовим схемам

Доступ юридичних осіб до ринку землі сприятиме новим тіньовим схемам

Таку точку зору висловив генеральний директор УАК Павло Коваль, повідомляє прес-служба.

Вже восени до Верховної Ради може бути внесено законопроект «Про обіг сільськогосподарських земель», який буде регламентувати правила продажу землі. Тому не дивно, що питання про визначення кола осіб, які зможуть придбати землю є актуальним. Особливо гостро обговорюється право юридичних осіб купувати землю.

«Ми проти того, щоб до ринку землі були допущені юридичні особи, адже це призведе до негативних наслідків, особливо на перших етапах реалізації вільного ринку. Ми можемо допустити до української землі низку країн, з якими потім будуть складнощі при узгодженні позицій, у тому числі в юридичних аспектах, у тому числі і в судах. Мова про такі багаті країни, як Саудівська Аравія, Китай, США, Велика Британія, і ще цілу низку країн, які мають вільні кошти, щоб ставати власниками землі в Україні», — сказав Павло Коваль.

Також він навів приклад схем, при яких іноземці зможуть обходити заборону на купівлю землі: «китаєць — засновник юридичної особи в Китаї, одружується на чарівній українці і купує землю», а цей шлюб може бути фіктивним. Крім цього, є ще ціла низка інструментів — успадкування, подарунок, заставне майно. І все це може статися, якщо дозволять купувати землю юридичним особам.

Інший важливий аспект впровадження ринку землі, згідно офіційної позиції ВГО УАК, —концентрацію земель в користуванні варто обмежувати як в межах області, так і всієї країни. При цьому максимальна площа на одну фізичну особу має становити 200 га.

«У випадку з фізичними особами-українцями варіанти зловживання в операціях із землею та її втрата менш імовірні, бо кожен резидент, який звернувся з приводу купівлі, може бути перевірений Державними органами в тому числі й податковою. Також може бути перевірено походження фінансових ресурсів цієї особи», — зазначив Павло Коваль.
Повертаючись до офіційної позиції ВГО УАК, процедура купівлі земельної ділянки має здійснюватися на електронних «on-line торгах» уповноваженим органом. Завчасно варто розробити процедури по вирішенню та усуненню технічних протиріч щодо меж земельних ділянок та прийняти «Закон України «Про консолідацію земель с.г. призначення»

«Згодом, з лібералізацією ринку ми можемо знімати обмеження щодо суб’єктів, але повинен бути перехідний етап 2-3 роки, протягом яких буде знято всі законодавчі протиріччя та інші державні обмеження», — підсумував генеральний директор УАК.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/dostup-yurydychnyh-osib-do-rynku-zemli-spryyatyme-novym-tinovym-shemam
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати