Два врожаї на рік: переваги кліматичних змін для України

Два врожаї на рік: переваги кліматичних змін для України

З 1991 року середньорічна температура в Україні зросла на 1-2 ° С. Чим північніший район – тим вищі показники зростання середньорічної температури. Через різке підвищення температури скоротилася тривалість зими. Зимові місяці в Україні стали теплішими, більшу частину часу температура тримається вище 0 °С, пише etcetera.media.

У 2018 році українці могли спостерігати за раннім цвітінням багатьох рослин. З настанням тепла завчасно розпустилися абрикоси та вишні, зацвів бузок і каштани. Також достроково почали цвісти липа і троянди. Раннє цвітіння рослин пов’язане з кліматичними змінами. Практично всі рослини зацвіли на місяць раніше, а їх цвітіння відбувалося стрімко.

При високій температурі рослини цвітуть швидше. Скорочується також період їх плодоношення. Цю особливість можуть використовувати фермери і городники, оскільки при правильному підході в Україні можна буде збирати два врожаї.

Погодні умови в Україні дозволяють вирощувати два врожаї картоплі. Сорт ранньої картоплі вийде зібрати вже в червні, а в липні – посадити картоплю знову. Відзначимо, що такий спосіб дає можливість одержати картоплю з високими смаковими якостями, оскільки для посадки використовуються молоді бульби замість торішніх. До осені тепла цілком вистачить для того, щоб зібрати другий урожай молодої картоплі. Як показує досвід любителів, молода картопля добре зберігається, як і стара.

При нинішній погоді українці також зможуть двічі за рік посадити гарбузи, кабачки і кукурудзу. До жовтня здатні плодоносити деякі сорти малини, ожини та полуниці.

Більш того, через теплі зими покращилися умови вирощування озимих культур. Раніше щорічно вимерзало до 30% врожаю. В останні 25 років цей показник скоротився до 10-12%. Зараз вимерзає не більше 3-5% озимих.

Україна через зміни клімату стає сприятливою територією для вирощування теплолюбних культур, таких як томат, соя, бавовна. Потепління відкриває перед Україною можливості для розширення асортименту вирощуваних сільськогосподарських культур. Приблизно через 10 років, коли середня температура підніметься ще на 1-2 градуси, українці навіть зможуть спробувати вирощувати цитрусові.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/dva-vrozhayi-na-rik-perevahy-klimatychnyh-zmin-dlya-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати