Tempo950x100

Tempo300x100

Дискова борона ДУКАТ: шлях довжиною в десять років

Дискова борона ДУКАТ: шлях довжиною в десять років

Напевно, одне з кращих занять в житті – це створювати щось корисне. І ніщо так не надихає, як успішний результат твоєї роботи. Мабуть, це можна порівняти з художником, який пише картину, якою потім захоплюється весь світ.

Такий художник в Україні – LOZOVA MACHINERY, і один з її шедеврів – лінійка дискових борін ДУКАТ, яка в цьому році відзначає свій 10-річний ювілей. Ці машини отримали статус найпопулярніших агрегатів серед українських аграріїв, полюбилися фермерам зі всього світу.

Десять років тому перші борони ДУКАТ вийшли із заводських цехів. Розбираючись в причинах їх успіху, стає ясно, що багато в чому воно пояснюється прагненням ЛОЗОВСЬКИХ МАШИН впроваджувати власні унікальні розробки і вдосконалювати конструкцію, домагаючись ідеальної якості грунтообробки.

[[{“fid”:”623777″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

За ці десять років було пройдено непростий шлях. Все почалося після створення у 2008 році Українського конструкторського бюро трансмісій і шасі (УКБТШ) для розробки нової сільськогосподарської техніки. Під дахом бюро вдалося об’єднати компетентних конструкторів з багаторічним досвідом розробки сільгосптехніки, так і вчорашніх випускників ВНЗ. І як показала практика, це було вірним рішенням. Поєднання досвіду і завзяття молодості дозволило створювати вироби, які конкурують з кращими західними зразками. Тоді, в 2009 році, першим зібраним ДУКАТОМ, стала дискова борона з шириною захвату всього 2,5 метра. Шлях до цього був непростим, сповненим пригод і несподіванок.

Конструкторські роботи над першим агрегатом ДУКАТ почалися ще в 2008 році. В результаті тривалого аналізу потреб ринку, опитувань, які саме ґрунтообробні агрегати необхідні аграріям, фахівці ЛОЗОВСЬКИХ МАШИН приступили до розробки дискової борони на індивідуальній стійці. Як розповідає головний конструктор УКБТШ Олексій Гриненко, серед конструкторів вибухнули запеклі дебати про майбутній продукт. В результаті КБ розділилося на три команди, кожна з яких моделювала свій концепт, перш ніж прийти до єдиного варіанту. Пророблялися варіанти дворядних і чотирирядних машин, на базі гнучких і жорстких стійок. Після остаточного вибору та захисту проекту, до якої, крім конструкторів і заводчан, залучалися ще й менеджери, що зібрали довгий список побажань до майбутніх виробів безпосередньо від фермерів, ЛОЗІВСЬКІ МАШИНИ приступили до виробництва дослідного зразка, який з приходом весни почали тестувати в полі.

[[{“fid”:”623778″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]

Але тут розробники зіткнулися з труднощами, які розбили мрії про універсальну і потужну машину в полі. Потрібно було вирішити питання з забиванням робочих органів, а також підвищити продуктивність агрегату. І знову в Конструкторському бюро стало жарко, робота закипіла: креслення за кресленням, випробування за випробуваннями – і мрія стала реальністю!
 
Через місяць ЛОЗОВСЬКИХ МАШИН вже зустрічає столиця України – Київ. Фіналом напруженої роботи стала прем’єра нової лінійки на найбільшій в Україні сільськогосподарській виставці «АГРО-2009», яка проходила 11-14 червня в Києві. І з перших же годин ДУКАТ-2,5 викликав гарячий інтерес аграріїв. Адже ЛОЗІВСЬКІ МАШИНИ стали одними з перших, хто почав випускати дискові борони на пружинній 3D стійці.

Нагорода за наполегливу працю – перші продажі ДУКАТ-2,5, які не змусили себе довго чекати. Аграрії, спочатку зустріли новинку з цікавістю, але і з побоюванням, незабаром по достоїнству оцінили переваги нового виробу і почали активно готуватися до осіннього сезону вже з короткими дисковими боронами ЛОЗОВСЬКИХ МАШИН. І конвеєр на виробництві почав «диміти»: агрегат за агрегатом відправлялися на поля аграріям.

Але ЛОЗІВСЬКИМ МАШИН ніколи спочивати на лаврах. На підході їх чекав агрегат ДУКАТ-5 з шириною захвату 5 метрів. Компанія у швидких темпах працювала над народженням нової продукції. Ця модель стала складнішою, в розробці – потрібно було створити агрегат з транспортною шириною 3 м, який чітко відповідає європейським вимогам, щоб запропонувати нове рішення з пружинною стійкою і європейцям. У порівнянні з первістком, у ДУКАТ-5 збільшилися відстані між дисками в поздовжньому напрямку, і збільшилося навантаження на диск (близько 100 кг).

У 2010 році ЛОЗІВСЬКІ МАШИНИ випускають дискову борону з шириною захвату 4, потім восьмиметрову машину. Але і цього було мало. Адже сьогодні аграріям потрібно обробити невелике поле з ДУКАТ-2,5 або ДУКАТ-4, а завтра у швидких темпах зорати багатогектарні площі.

Робота в УКБТШ не зупиняється. Після довгих мозкових штурмів, списаних олівців і бурхливих дискусій у 2013 році конструктори роблять прорив у ґрунтообробній галузі і створюють самий продуктивний агрегат у світі – дискову борону ДУКАТ з шириною захвату 16,75 метрів. Її продуктивність становить до 20 га/год. Такого землеробство ще не бачило – швидка обробка тисячі гектарів. І постукали в двері ЛОЗОВСЬКИХ МАШИН великі агрохолдинги з неосяжними полями.

А поки конструктори проектували майбутнього гіганта, дискова борона ДУКАТ-5 повним ходом їздила по країнам Європи. ЛОЗІВСЬКІ МАШИНИ сертифікують сільгосптехніку на відповідність стандартам Євросоюзу і починають постачання української техніки в Європу.

Щоб надати клієнтам можливість вибрати агрегат з абсолютно різною шириною захвату, компанія продовжує швидкими темпами розширювати лінійку: 2015 рік – ДУКАТ-12, 2016 – ДУКАТ-3, 2017 – ДУКАТ-6.

І, нарешті, до 10-річного ювілею побачив світ ДУКАТ-9 з новим дизайном. Розробники напевно надихнулися роботами Казимира Малевича і створили в 2018 році дискову борону в сучасному футуристичному дизайні. Агрегат відрізняється прогресивними лініями і ергономічністю. Хтось називає ДУКАТ-9 акулою полів, хтось машиною Формули-1. Вірно і те й інше – борона така ж потужна і швидка. Але найголовніше те, що адаптований під різні види та умови землеробства, включаючи навіть екстремальні.

[[{“fid”:”623779″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

10 років – це не просто ювілей. 10 років – це величезна робота, можна навіть сказати позамежна робота великої команди ЛОЗОВСЬКИХ МАШИН, це численні випробування і доопрацювання, це 12 патентів, це участі у виставках і польові демонстрації, це тисячі агрегатів, які сьогодні працюють на полях України, Європи, Північної Америки та країн СНД.

Детальніше про техніку LOZOVA MACHINERY

 

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/dyskova-borona-dukat-shlyah-dovzhynoyu-v-desyat-rokiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    Закупівельні ціни на кукурудзу в Україні активно зростають

    БІЛЬШЕ НОВИН