Tempo950x100

Tempo300x100

Експерт розповів про отримання сертифікату НАССР українськими підприємствами

Експерт розповів про отримання сертифікату НАССР українськими підприємствами

Про це у коментарі УНН розповів заступник голови правління Союзу споживачів України Олег Цільвік.

Станом на сьогодні сертифікації НАССР підлягають підприємства із високим ступенем ризику, уточнив він.

“Решта магазинів, де немає високих ризиків, мають впровадити план передумов, але водночас іти до поетапного впровадження всієї системи. Сертифікація – це коли незалежна третя уповноважена сторона перевіряє відповідність впроваджених процедур до вимог нормативних документів. Тобто, підприємства із низьким ступенем ризику мають налагоджувати систему, але проходити її оцінку поки що не обов’язково. Мова про магазинчики, невеликих виробників, які продають продукцію із малим ступенем ризику. Наприклад – запаковане печиво. Йдеться про продаж продукції, де ризики занести ззовні небезпеку для споживача невеликі”, – розповів експерт.

О.Цильвік додав, що більшість вітчизняних підприємств м’ясопереробної галузі станом на сьогодні вже сертифіковані.

“В більшості випадків такі підприємства вже мають сертифікати НАССР або ISO 22000”, – підкреслив він.

Експерт зазначив, що процес впровадження НАССР, як і процес отримання сертифікату, достатньо коштовний.

“Це досить велике фінансове навантаження. Вартість сертифікату залежить від конкретного підприємства. Для невеличкого ФОПу це може бути 20 – 30 тис. грн, для великого підприємства, де працюють понад 100 чоловік – це може бути досить “кусюча” ціна”, – пояснив він і додав, що до 20 вересня 2019 року НАССР має бути впроваджено та сертифіковано на всіх українських харчових підприємствах.

Нагадаємо, що напередодні у Держпродспоживслужбі заявили, що отримання сертифікату НАССР на сьогодні є необов’язковим для українських підприємств.

Натомість, за словами депутат С.Тригубенка, сертифікація будь-якого виробництва у галузі харчової промисловості за принципами НАССР потрібна, і отримання такого сертифікату повинно бути метою кожного бізнесмена.

“Попри вже прийнятий закон і анонсовані перевірки, заяви із уст профільних чиновників про необов’язковість сертифікатів НАССР – сіють певну смуту і нерозуміння.

З одного боку, ми прагнемо гарантувати безпеку і виробничих процесів і кінцевих харчових продуктів, приймаємо для цього закони та будуємо плани про нарощення експертних позицій, а з іншого боку у Держпродспоживслужбі нам повідомляють, що прагнути отримати сертифікат НАССР і не варто, наче.

Дійсно, сам сертифікат без реально проведеної роботи на підприємстві нічого не значить, але його отримання на доказ того, що виробник став кращим і рухається у ногу з часом та цивілізованими вимогами до якості і безпечності виробничих процесів – має бути метою для кожного бізнесмена”, – написав політик на сторінці у Facebook.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ekspert-rozpoviv-pro-otrymannya-sertyfikatu-nassr-ukrayinskymy-pidpryyemstvamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати