Tempo950x100

Tempo300x100

Експерти назвали причини низького рейтингу продовольчої безпеки України

Експерти назвали причини низького рейтингу продовольчої безпеки України

Цей показник визначає відповідний індекс, який складається з низькі факторів. Про це йдеться у матеріалі компанії «Baker Tilly», пише landlord.ua.

Згідно повідомленню, у 2012 році дослідницький підрозділ журналу «Economist» запропонував Глобальний індекс продовольчої безпеки, який до попереднього року складався з трьох загальних показників продуктів харчування: якість та безпека, фінансова і фізична доступність. Торік додали четвертий показник — природні ресурси та стійкість.
«Така зміна методології підрахунку пов’язана з тим, що у 2017 році вперше за п’ять років спостерігалося погіршення світової продовольчої безпеки. Крім традиційних ризиків все значнішу роль відіграють проблеми із глобальним потеплінням і несприятливі погодні умови. А вихід Сполучених Штатів із Паризької угоди ще більше посилив негативні очікування відносно кліматичних змін. Крім того, останнім часом відбувається суттєве зростання глобальної політичної нестабільності», — йдеться у матеріалі.

Зі слів аналітиків, якщо порівняти загальний рейтинг країн зі скорегованим рейтингом, у якому враховується вплив факторів природного середовища, можна побачити вагомий  вплив останніх на продовольчу безпеку будь-якої держави.

«З урахуванням природних ресурсів трійка лідерів виглядає наступним чином: Ірландія, Австрія, Франція. Ці країни мають гарні погодні умови, їхня продукція фінансово і фізично доступна, якісна та безпечна. Приклад, що вражає найбільше, — Австрія. Ця країна завдяки  сприятливим погодним умовам посіла друге місце, змістивши США на четверту позицію. Подібна ситуація спостерігається і у Франції», — кажуть у компанії

Усі три країни відрізняються високим рівнем життя, що дає населенню можливість споживати якісні і, що дуже важливо, різноманітні продукти харчування. Крім того, в них діють досить високі стандарти щодо безпеки продовольчих товарів. А місцеві виробники завдяки потужній урядовій підтримці та доступу до дешевих кредитів мають можливості для забезпечення не лише внутрішніх потреб ринку, а й для постачання власних товарів за кордон.

Повертаючись до України з її 63 місцем в цьому рейтингу, аналітики віднесли до переваг, що позитивно вплинули на індекс — це відносно невеликий відсоток людей, що перебувають нижче глобального рівня бідності, безпеку продуктів харчування, низький рівень втрат продовольства, помірні тарифи на імпорт сільськогосподарської продукції, волатильність виробництва та наявність програм продовольчої безпеки.

«До найсерйозніших викликів експерти віднесли високий рівень корупції, валовий внутрішній продукт на душу населення, недостатній обсяг фінансування наукових досліджень і новітніх розробок в аграрному секторі та ризики політичної нестабільності. Також, на відміну від розвинених країн світу, українські сільгоспвиробники мають проблеми з доступом до дешевих кредитів», — наголосили фахівці.

Як свідчить глобальний рейтинг, найбільший негативний вплив на ситуацію з продовольчою безпекою в Україні мають фактори, що не належать до суто аграрних проблем, але які пов’язані з загальним станом економіки: високий рівень корупції, занадто дорогі кредити, ризик політичної нестабільності.

Згідно матеріалу, поліпшення ситуації в Україні відбудеться через ріст економіки.

«Економіка держави декілька років поспіль повільно, але зростає, і саме аграрний сектор є найголовнішим драйвером цього росту. Проте для України, яка має потужний потенціал у сфері сільського господарства, поточні показники слід вважати вкрай низькими. Подальші позитивні зміни потребують більш послідовної боротьби з корупцією, захисту прав інвесторів, підвищення доходів громадян. До безпосередніх заходів можна віднести збільшення з боку держави і приватних компаній  фінансування інноваційних проектів у сільському господарстві, а також лібералізацію ринку землі сільськогосподарського призначення», — додали аналітики.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksperty-nazvaly-prychyny-nyzkoho-rejtynhu-prodovolchoyi-bezpeky-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати