Tempo950x100

Tempo300x100

Експерти назвали види риб, яких в українських водоймах скоро не залишиться

Експерти назвали види риб, яких в українських водоймах скоро не залишиться

Упродовж останніх років вони фіксують небувале зростання випадків браконьєрства. Фактично у всіх водоймах тепер є браконьєрські сітки, пише Експрес-онлайн.

“У 1991 році було затримано 19 тисяч рибних браконьєрів, у 2016 році – 116 тисяч, – розповідає Експрес-онлайн

Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України. – Браконьєри застосовують варварські методи лову – електровудки, отруйні і вибухонебезпечні речовини, які вбивають у водоймі все живе. Моторизовані бригади на швидкохідних катерах багатокілометровими сітками практично “випалюють” рибу в річках, наче напалмом. Такі масштаби знищення водних живих ресурсів почали загрожувати екологічній безпеці країни”.

От і маємо результат: 22 види риби катастрофічно втратили свою чисельність, а запаси ще 24 видів зменшилися більш ніж у 10 разів. До числа видів, які зникають, уже належать чехоня, рибець, головень, ялець, носар, вирезуб, вусань, підуст, лин, карась золотий, минь, усі види осетрових. Сучасні запаси цих видів риб становлять менше 5% від рівня середини минулого століття.

Майже 90% видів великих хижих риб, зокрема, сом, судак, щука, вже ніколи не зможуть відновитися до колишньої чисельності, їх залишилося не більше 10% у порівнянні з 1991 роком. А найпопулярнішого промислового виду – ляща – залишилося не більше 25% від рівня 1991 року. Зважаючи на тривожну тенденцію, за прогнозами спеціалістів, до 2050 року у водоймах країни може зникнути риба…

Аби уникнути таких наслідків, спеціалісти Асоціації наголошують на необхідності збільшення штрафів за торгівлю незаконно виловленою рибою. За використання електровудки чи отруйних, вибухонебезпечних речовин має бути кримінальне покарання. А також слід ввести норму – наявність у продавця сертифікату походження риби і рибного продукту, цей документ має засвідчувати легальність походження товару.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksperty-nazvaly-vydy-ryb-yakyh-v-ukrayinskyh-vodojmah-skoro-ne-zalyshytsya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати