Tempo950x100

Tempo300x100

Експерти перевірили ціну і якість продуктів: кондитерка й фрукти мають коштувати копійки, в алкоголі багато фальсифікату

Експерти перевірили ціну і якість продуктів: кондитерка й фрукти мають коштувати копійки, в алкоголі багато фальсифікату

Про це сказала директор, доктор технічних наук, професор, КНТЕУ Олена Сидоренко, пише INTV.

«Для експортної продукції виробники намагаються надати тих властивостей, яких вимагають європейські споживачі, тому що там варіантів нема, вимоги більш жорсткі щодо безпечності продуктів. Але в той же час ціну на вітчизняному ринку підтягують до ціни, яку вони пропонують на європейському ринку», – сказала вона.

Експерт повідомила, що на сьогодні в Україні у зв’язку зі зниженням доходів населення велика проблема з підробкою алкоголю. Зокрема, на 70-80 % фальсифікується продукція вищого сектору, – віскі, міцні алкогольні напої, – що призводить до значної кількості отруєнь.

Також експерт звернула увагу на постійне підвищення ціни на кондитерські вироби при їхній сумнівній якості.

«Ми бачимо зростання на ринку цін на кондитерські вироби, і в той же час відмічаємо їх низьку якість і безпечність, бо масово використовуються замінники молочного жиру, какао-масла, тому така кондитерська продукція повинна коштувати копійки» – підкреслила вона.

Так само, на думку фахівця, недорогими мали б бути фрукти й овочі місцевого виробництва.

«Плоди-овочі повинні коштувати копійки в Україні, особливо в літній сезон. Враховуючи харчову цінність продуктів, їхнє походження, я можу зробити висновок, що не повинно бути підвищення ціни. В той же час, ми бачимо це» – відзначила вона.

Сидоренко констатувала недостатній рівень забезпечення населення рибними продуктами. За її словами, у цьому секторі 80 % – імпортна сировина, тому про здешевлення таких продуктів мова йти не може, але разом з тим, не гарантована і безпечність продукції.

Експерт висловила думку про те, що у літній період не повинні рости ціни на м’ясо, оскільки утримання тварин значно дешевше, ніж взимку, за умови стабільної економічної політики. Вона також відзначила, що  в умовах ослабленого ринкового контролю фахівці не можуть гарантувати, що м’ясо, яке реалізується в супермаркеті, буде більш безпечне, ніж, те, яке продається на ринку. Разом з тим, за її словами, факт епідемії африканської чуми свиней нерідко використовується як маркетинговий хід для встановлення вищої ціни у супермаркеті.

«Дуже часто використовуються маркетингові ходи, коли м’ясо, яке реалізується у супермаркеті, дорожче у порівнянні з тим, яке продається на ринку у дозволених місцях торгівлі, в той же час не гарантуючи його безпечність» – сказала вона, зазначивши, що африканська чума не впливає на людину, яка є лише перенощиком хвороби.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksperty-pereviryly-cinu-i-yakist-produktiv-kondyterka-j-frukty-mayut-koshtuvaty-kopijky-v-alkoholi-bahato-falsyfikatu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати