Tempo950x100

Tempo300x100

Експерти перевірили кефір: тільки третина продукції відповідає стандартам

Експерти перевірили кефір: тільки третина продукції відповідає стандартам

До такого висновку прийшли фахівці ДП “Харківстандартметрологія” після проведення споживчої експертизи кисломолочного продукту, передає УНН.

Фахівці ДП “Харківстандартметрологія” відібрали зразки кефіру, виготовленого в Харківській, Київській, Черкаській, Дніпропетровській, Полтавській, Тернопільській і Львівській областях. Була закуплена продукція дев’яти українських виробників. З них два зразки виготовлені відповідно до вимог державного стандарту ДСТУ 4418: 2005 і сім зразків — за технічними умовами.

Якість продукції визначалася в Державній випробувальній лабораторії харчової та сільськогосподарської продукції ДП “Харківстандартметрологія”.

Результати споживчої експертизи показали, що тільки три зразки кефіру з дев’яти, а саме кефір ТМ “Молокія” (2,5% жиру), кефір ТМ “Галичина” (2,5% жиру) і кефір ТМ “Волошкове поле” (2,5% жиру) за всіма перевіреними показниками (фізико-хімічні, наявність немолочного жиру, мікробіологічні і якість маркування) відповідали вимогам нормативної документації. Шість протестованих зразків продукції (що становить 66,7%) за різними показниками не відповідали вимогам.

Наприклад, наявність бактерій групи кишкових паличок (коліформи) були виявлені в продукції ТМ “Щодня” (2,5% жиру), кефір ТМ “kar.Ua” (1,0% жиру), кефір ТМ “Ромол” (2,5% жиру).

“Вживання такої продукції може призвести до різних розладів шлунково-кишкового тракту”, — попередили контролери.

Молочна продукція в Україні частіше за інших піддається фальсифікації. Виробники грішать тим, що використовують немолочні (рослинні) жири замість тваринних жирів (справжнього молока), при цьому не вказуючи інформацію про це на упаковках готової продукції.

З метою боротьби з проблемою депутати ВРУ підтримали в цьому році (в першому читанні) два законопроекти. Один зобов’яже виробників писати правдиву інформацію про товар на етикетках, другий — передбачає повну заборону на використання пальмової олії в молочній промисловості.

При цьому, за словами нардепа Сергія Тригубенка, прийняття “пальмового” законопроекту може спровокувати подорожчання молочних товарів.

“Щодо законопроекту про заборону — незважаючи на всі його недоліки, думаю, він гідний уваги. Згодом ми завжди зможемо внести правки і доопрацювати цю ініціативу, але робити перший крок все ж треба”, – зазначив політик.

Перегляди: 22
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksperty-pereviryly-kefir-tilky-tretyna-produkciyi-vidpovidaye-standartam
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати