Tempo950x100

Tempo300x100

Експерти порівняли ціни на землі сільськогосподарського призначення в ЄС та Україні

Експерти порівняли ціни на землі сільськогосподарського призначення в ЄС та Україні

Такі дані оприлюднили в Економічному дискусійному клубі, пише agroday.com.ua.

За останні п’ять років ціни на сільськогосподарські угіддя підвищились в усіх країнах ЄС, окрім Греції. Найбільше зросла вартість землі у Чехії – у 3 рази до 5,5 тис. євро на гектар. У 2,9 рази підвищилась ціна на землю в Литві до 3,5 тис. євро, а також у 2,5 рази – в Естонії та у 2 рази – в Угорщині до 2,7 тис. євро та 4,2 тис. євро відповідно.

Зазначається, що найвища вартість землі серед країн ЄС зафіксована у Нідерландах та в середньому складає 63 тис. євро/га, в Румунії цей показник складає 2 тис. євро/га.

Загалом найдорожчі орні землі знаходяться у регіоні італійської Лігурії, де вартість землі сягає 108 тис. євро/га. Найнижчий рівень цін зареєстрований у Південно-західному регіоні Болгарії – тут вартість 1 гектару складає 1,2 тис. євро.

В Україні триває мораторій на продаж сільськогосподарських земель, тому існує лише нормативно грошова оцінка сільськогосподарських земель.

За даними Держгеокадастру, в Україні нормативна грошова оцінка одного гектару в середньому складає 27,5 тис. грн, або 840 євро. Найвище оцінюється земля у Черкаській області – майже 34 тис. грн, або 1050 євро. Найнижчий рівень оцінки спостерігається у Житомирській області – 21,2 тис. грн, або 650 євро.

Варто зазначити, що попри відкритий ринок землі, значні обсяги сільськогосподарських земель у країнах Євросоюзу, знаходяться в оренді. Найвища вартість оренди сільськогосподарських земель спостерігається в Нідерландах – 791 євро/га, найдешевша оренда у Латвії – 46 євро/га.

В Україні за минулий рік вартість оренди зросла на чверть до 1369 грн/га (41 євро). Найдорожча оренда землі була у Черкаській області, за неї пайовики отримали 2961,8 грн/га, найдешевша – у Закарпатській області, її ціна становила 718,9 грн за гектар.

Нагадаємо, згідно дослідження Інституту аграрної економіки, понад 39% селян оцінюють свої ділянки в межах $6 тис. за гектар, ще стільки ж виставляють цінник в $12 тис. При цьому половина нинішніх орендарів готова викласти за гектар українських чорноземів не більше $1 тис. Лише кожен шостий міг би розщедритися на $2,5 тис.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksperty-porivnyaly-ciny-na-zemli-silskohospodarskoho-pryznachennya-v-yes-ta-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати