Tempo950x100

Tempo300x100

Експерти прогнозують нові тіньові схеми у сфері АПК

Експерти прогнозують нові тіньові схеми у сфері АПК

Про це заявив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” (ІАЕ) Леонід Тулуш, передає УНН.

Йдеться про ухвалений наприкінці травня законопроект № 7403-д, який дещо пом’якшив прийняті торік зміни до Податкового кодексу України, названі в експертному середовищі “поправками Хомутинніка” на честь їх ініціатора.

Він спрогнозував, що вже восени, після набуття чинності відповідних законодавчих норм, в Україні розпочнеться активне впровадження оптимізаційних схем при реалізації соєвих бобів. Йдеться про ту продукцію, що вирощена суб’єктами, не спроможними самостійно організувати експортні поставки своєї продукції, уточнив Тулуш.

“Суть таких схем зводитиметься до “заведення” вирощеної сої на більш крупних суб’єктів, здатних забезпечити самостійний експорт”, пояснив він.

“При цьому слід зважати на те, що лише третина загального обсягу сої виробляється суб’єктами, здатними самостійно, без посередників та кооперування, організувати експортні поставки”, – зазначив він.

Поряд з цим, за оцінками науковців Інституту, такі операції можуть бути вигідними як для дрібних агровиробників, так і для великих сільгосппідприємств. Зокрема, “соєві поправки” можуть спровокувати появу схем, коли малі сільгосппідприємства будуть продавати продукцію на експорт через посередника та без попереднього нарахування ПДВ, додали в ІАЕ.

“У такому випадку не буде “просідання” ціни на частку цього податку. Для її реалізації достатньо буде створити нового суб’єкта господарювання, зокрема ФОП, який офіційно не є платником ПДВ і через який реалізується вирощена малим сільгосппідприємством соя. При цьому наявний вхідний ПДВ, пов’язаний із виробництвом сої, також буде списуватися на інші культури”, – розповіли у Інституті аграрної економіки.

Нагадаємо, аграрії впевнені, що скасування ПДВ при експорті олійних ініціював народний депутат від партії “Відродження” Віталій Хомутиннік, аби збільшити прибутковість власного агрохолдингу “Кернел”, який нині зазнає фінансових збитків.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksperty-prohnozuyut-novi-tinovi-shemy-u-sferi-apk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати