Tempo950x100

Tempo300x100

Експерименти щодо ідентифікації: поросят будуть татуювати

Експерименти щодо ідентифікації: поросят будуть татуювати

Цього разу у ТОВ «АПК „Насташка“» тварин будуть татуювати, повідомляє прес-служба АСУ.

Оскільки українське законодавство орієнтується на європейські вимоги, експерти Асоціації «Свинарі України» вивчили нормативну базу ЄС та інших країн світу. У тамтешніх нормативних документах визначена альтернатива биркуванню — татуювання.

«Опрацювавши нормативну базу країн світу, насамперед ЄС, підтвердили, що закордонні свинарі мають вибір — можуть татуювати поросят чи прикріплювати вушні бирки. Хочемо, щоб і вітчизняні виробники теж могли обирати зручний для них метод ідентифікації з точки зору менеджменту і фінансового аспекту. Тому, на зустрічі з експертами Агентства з ідентифікації учасники АСУ погодили перевірити на практиці оптимальні способи татуювання поросят відповідно до віку тварин. Дослід проведуть у ТОВ «АПК «Насташка»», — коментують в АСУ.

Відповідно до чинного Порядку ідентифікації та реєстрації свиней, татуювання поросят можна здійснювати лише після того, як вони досягнуть віку 4 місяці. Таке обмеження унікальне і діє лише в Україні. При цьому, воно спричиняє істотні фінансові втрати для свиногосподарств, що вирощують свиней на двох майданчиках: переводять поросят у віці 2,5 місяців (70−80 днів) з маточника у відгодівельник. Так, господарству на 1250 свиноматок, яке щотижня на відгодівлю переводитиме 300 поросят це коштуватиме понад 4 тис. грн/тиждень (одна бирка коштує 6,80 грн) або понад 210 тис. грн/рік. Ці витрати не враховують заміри бирок (їх втрати становлять 2−20%, залежно від віку биркування тварин) та оплати окремих трудовитрат.

В АСУ додають, що об’єднання узялося отримати роз’яснення від профільних асоціацій різних країн світу щодо досвіду татуювання поросят.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksperymenty-shchodo-identyfikaciyi-porosyat-budut-tatuyuvaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати