Tempo950x100

Tempo300x100

Експорт горіхів через Одеську митницю блокують «патентні тролі»

Експорт горіхів через Одеську митницю блокують «патентні тролі»

Про це повідомляє ДФС, пише agravery.com.

На сьогодні митний реєстр містить 10 діючих реєстрацій об’єктів права інтелектуальної власності – корисних моделей, що визначають спосіб упаковки горіха волоського при транспортуванні.

Очевидно, що ознаки формул цих корисних моделей (транспортування горіхів у мішках (полімерних, паперових чи сітчастих, картонних коробах тощо)) не є новими та тривалий час є загальнодоступними у світі, що ставить під сумнів їх патентоспроможність. Проте на цей час перелічені патенти є чинними, належать різним правовласникам та, згідно з діючим порядком, включені до митного реєстру, що ведеться ДФС. Формальні підстави для відмови ДФС у такій реєстрації відповідно до чинного законодавства відсутні.

При цьому питання відповідальності власників майнових прав на такі об’єкти права інтелектуальної власності (ОПІВ) як промислові зразки та корисні моделі, на сьогодні законодавчо не врегульовано. Права власника патенту не є адекватними його відповідальності.

28 листопада 2018 року за заявою правовласника Державною фіскальною службою України актуалізовано інформацію митного реєстру ОПІВ щодо об’єктів права інтелектуальної власності, занесених до митного реєстру за номером  002979 «корисна модель «Тара з целюлозного матеріалу для транспортування гарбузового насіння або ядер волоських горіхів»» та за номером  002980 «корисна модель «Тара з полімерного матеріалу для транспортування волоських горіхів або їх очищених ядер»» у частині внесення відомостей щодо експортерів/імпортерів контрафактних товарів.

Також 4 грудня 2018 року до Одеської митниці ДФС  надійшла заява представника правовласника на згадані ОПІВ, якою заявник стверджує, що в зоні діяльності митниці було здійснено митне оформлення товарів «горіх волоський» з порушенням прав інтелектуальної власності на зазначені ОПІВ визначеним переліком вітчизняних підприємств.

За період з 29.11.2018, станом на 04.12.2018 посадовими особами митниці ініційовано  проведення митного огляду зазначеної категорії товарів за 11 митними деклараціями з 46 поданих до митного оформлення.  Станом на 04.12.2018 оформлено 35 митних декларацій.

Відповідно до вимог статей 398-399 Митного кодексу України,  Порядку взаємодії підрозділів митниці при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів, що містять об’єкти права інтелектуальної власності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України,  митницею посилено контроль за безумовним дотриманням вимог чинного законодавства з питань митної справи та в сфері інтелектуальної власності при здійсненні митного оформлення визначеної категорії товарів, у т.ч., шляхом митного огляду у разі, якщо подані митні декларації та додані документи не містять детальної інформації про дотримання прав ОПІВ.

«Останнім часом мають місце випадки подання до ДФС заяв про сприяння захисту майнових прав на ОПІВ, які хоча й мають належним чином видані уповноваженими органами охоронні документи (патенти на промислові зразки та корисні моделі), проте повною мірою не відповідають умовам патентоспроможності та за своїми ознаками в окремих випадках можуть розглядатися як прояви недобросовісної конкуренції або шахрайства», —  повідомили в ДФС.

Під час видачі патентів на промислові зразки та корисні моделі їх новизна не перевіряється, а встановлення невідповідності промислового зразка чи корисної моделі умовам патентоспроможності (новизни) відповідно до Закону можливе тільки у судовому порядку.

На сьогодні не врегульовано питання відповідальності власників подібних патентів, якщо внаслідок їх недобросовісних умисних дій нестимуть втрати як добропорядні суб’єкти господарювання, так і держава. Права, які отримують власники подібних патентів, не є адекватними їх відповідальності.

Такі патенти у разі подання їх в установленому порядку до ДФС або митниць можуть створювати передумови для зловживань під час провадження ЗЕД, що викликає непоодинокі скарги на діяльність окремих митниць та їх посадових осіб. Внаслідок цього митниці ДФС вимушені витрачати свій достатньо обмежений адміністративний ресурс на задоволення вимог власників сумнівних патентів, а не на протидію реальним підробкам й контрафакту при здійсненні ЗЕД.

За інформацією ДФС, фактично, наразі мова йде про «патентний тролінг», який є спробою призупинити або сповільнити експорт горіхів. При цьому звинувачуються посадові особи митниць, які діють в рамках чинного законодавства.

«Вважаємо, що вирішенням порушеного проблемного питання є законодавче врегулювання питання експертизи заявок щодо критеріїв патентоспроможності під час видачі патентів на промислові зразки та корисні моделі, яка на сьогодні є формальною, зміна порядку реєстрації, надання охоронних документів щодо згаданих ОПІВ, можливості анулювання реєстрацій уповноваженими державними органами у досудовому порядку за наявності аргументованих позицій проти видачі таких документів з боку інших зацікавлених сторін», — йдеться в повідомленні.

Для довідки: за поточний період 2018 року у зоні діяльності Одеської митниці ДФС здійснено митне оформлення у режимі експорту понад 14,5 тис. тонн горіхів вартістю 1,2 млрд грн. Середня вартість склала 80,4 тис. грн/т. За аналогічний період 2017 року оформлено 10,3 тис. тонн вартістю 671 млн грн. Середня вартість становила  65 тис. грн/т.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksport-horihiv-cherez-odesku-mytnycyu-blokuyut-patentni-troli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати