Tempo950x100

Tempo300x100

Експорт равликів з України у 2018 році впав у 6 разів

Експорт равликів з України у 2018 році впав у 6 разів

А в першому півріччі 2018 року воно взагалі впало більш ніж в 6 разів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомляють аналітики компанії Pro-Consulting.

«Це стало наслідком активного експорту в 2016-2017, і тепер фермери відновлюють поголів’я молюсків, активно закуповуючи маточне стадо за кордоном, переважно в Польщі. А це нешвидкий процес, зважаючи на те, що більшість українських равликів вирощуються на відкритому повітрі і впадають в сплячку з настанням холодів», — зазначили фахівці.

Зовсім інша ситуація на світовому ринку. Тут попит значно випереджає пропозицію і задовольняється виробниками тільки на 60-70%. Тому розведення равликів на експорт досить вигідний вид бізнесу. Недарма з 2012 року обсяг їх виробництва в Україні виріс приблизно в 100 разів. Правда, більшість молюсків вітчизняні фермери змушені поставляти споживачам з Італії, Франції та інших країн через посередників з Румунії та Литви, де їх приводять в товарний вигляд. Через це вони недоотримують значну частину прибутку. Вся справа в тому, що у нас близько половини равликів все ще збирається в природі. Та й потужностей з їх переробки і заморожування в Україні практично немає. А саме в замороженому і консервованому вигляді воліють купувати равликів за кордоном.

Попит на внутрішньому ринку на цей молюск не великий, але равлики потроху завойовують смаки українських споживачів. Тепер їх можна пробувати не тільки в дорогих ресторанах, а й просто купити готові страви з них безпосередньо у виробників або просто в супермаркетах.

Експортний потенціал у їстівного равлика дуже високий і буде вичерпаний ще не скоро. Поруч з нами знаходиться європейський ринок — найбільший споживач даного товару. Він росте на 3-5% щорічно і забезпечений власним виробництвом на лише на 20%. Україна може істотно наростити поставки равликів в Європу та інші регіони світу, але для цього вітчизняне виробництво молюсків має вийти на якісно новий рівень.

Більш ефективними будуть великі комплексні господарства, здатні не тільки вирощувати значні обсяги равликів, але і приводити їх до готового для безпосереднього продажу європейським споживачам увазі. Утримувати равликів краще в закритих приміщеннях або теплицях, в яких вони будуть рости цілий рік, навіть в холодну пору. Наявність на території країни достатньої кількості переробних потужностей дозволить не відправляти равликів на доопрацювання за кордон, а робити це в Україні, залишаючи тут всю додаткову вартість.

Джерело: landlord.ua

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksport-ravlykiv-z-ukrayiny-u-2018-roci-vpav-u-6-raziv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати