Tempo950x100

Tempo300x100

Експорт томатів скорочується вже третій рік поспіль

Експорт томатів скорочується вже третій рік поспіль

Як свідчать дані з міжнародної торгівлі, в структурі експорту українських томатів як і раніше переважає Білорусь, а покупців з країн ЄС, на жаль, не стає більше, повідомляє Інфо-Шувар.

Враховуючи те, що більшість українського томату з території Білорусі скоріше за все реекспортується до Росії, експерти дають невтішні прогнози стосовно розвитку цього сектору тепличного виробництва. Фактично, виробники тепличних томатів вже третій рік поспіль зменшують експорт, при цьому, все більше фокусуються на ринок Білорусі – найбільш ризикований канал поставок. І це при тому, що в структурі реалізації українських тепличних томатів експорт складає 15-20%.

В 2017 році Україна експортувала майже на 30% менше томатів, ніж в 2016 році, обсяг в 21 тис. тонн став найменшим принаймні за останні 7 років. При цьому, якщо ще в 2016 році частка Білорусі в загальному експорті становила 84% то в 2017 році вона збільшилась до 86%, тоді як частка країн ЄС лишається стабільною в межах 10-12%.

Загалом за весь минулий рік Україна експортувала до Білорусії 18 тис. тонн томатів на суму $10,6 млн. В Польщу ми відправили 1,8 тис. тонн вартістю $2,3 млн.

Слід зазначити, що виробники тепличних огірків зробили набагато більше для розвитку зовнішніх каналів збуту, в 2017 році їм вдалось збільшити експорт навіть в умовах не дуже високого врожаю. Майже половина всього експортного обсягу українського огірка було відправлено до Польщі, частка Білорусі в огірковому експорті становила 40%.

Станом на 23 березня 2018 року, на гуртових ринках України присутній лише імпортний помідор, сезон збору в українських теплицях розпочнеться вже за кілька тижнів. Ціни імпортного томата на гуртових ринках становлять 30-32 грн/кг (1,14-1,22 EUR/кг) і останнім часом знижуються.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/eksport-tomativ-skorochuyetsya-vzhe-tretij-rik-pospil
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати