Tempo950x100

Tempo300x100

Ерве: Від відкриття ринку землі найбільше виграють чиновники

Ерве: Від відкриття ринку землі найбільше виграють чиновники

Що потрібно для створення грамотного ринку землі – з перших уст в ексклюзивному інтерв’ю з академіком аграрних наук Франції, Росії та України і эксрадником правління з сільськогосподарських питань Credit Agricole Bank.

Ви неодноразово заявляли про конфлікт між агрохолдингами, середніми підприємствами і фермерами. Зараз розстановка сил в українському агробізнесі змінилася?

Я бачу мало прогресу в цій області. Може, тому, що це швидше за все нездійсненна мрія. Я думаю, що поки в країні не створені умови для розвитку малого та середнього фермерства. Крок номер один у цьому питанні, без якого неможливо що-небудь вирішити, це створення довірливих стосунків між людьми. Зараз в Україні довіри немає. Ніхто не довіряє уряду, юстиції, сусідові. Вся співпраця ґрунтується на довірі. Зараз у земельному питанні великий бардак.

 

Чи бачите Ви гідну кандидатуру на посаду міністра АПК?

Якщо новий міністр буде продовжувати, те, що робиться зараз, то це не принесе позитивних результатів. Це має бути людина, яка не має ніякого фінансового інтересу, можливо, іноземець. Він повинен проводити нормальні реформи, а не їх імітацію. Головне, щоб у людини було бажання щось змінювати. Потрібна соціальна мотивація майбутнього чиновника. У першу чергу потрібно, щоб представники великих і середніх агропідприємств знайшли спільну мову. Всі ми бачимо, що модель так званого радгоспу в нинішніх реаліях не працює. Я завжди помічав, що прогрес у сільському господарстві настає, коли люди говорять і роблять від серця, мозку і душі.

 

Зараз споживачі масово переходять на здорове харчування. І люди готові більше платити за органічну продукцію.

 

Як ринок землі може змінити український АПК?

Пай – це право на використання землі, яке люди мають відповідно до Конституції. Можна створити ринок права на використання землі, і ринок оренди. І завдяки цьому земля могла б залишитися у власності держави в особі муніципалітету. Необхідний контроль за тим, як використовується земля. А зараз ніхто не знає, як використовується 10 млн га землі. Я думаю, що найбільше в Україні отримують чиновники, і це джерело від недовіри інвесторів.

 

[[{“fid”:”232453″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

 

Дар’я Анастасьєва

Ексклюзивно для AgroReview

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/erve-vid-vidkryttya-rynku-zemli-najbilshe-vyhrayut-chynovnyky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати