Tempo950x100

Tempo300x100

Еволюція свідомості, або як створити ефективний сільськогосподарський кооператив в Україні

Еволюція свідомості, або як створити ефективний сільськогосподарський кооператив в Україні

Такої думки дотримується Ірина Кухтіна, голова союзу «Інноваційне фермерство та кооперація», пише Інфошувар.

На думку експерта, навіть при існуючій недосконалій законодавчій базі, ефективною може бути будь-яка форма об’єднання. Для цього треба, по-перше, розуміння кожним учасником мети створення кооперативу (або кооперації в будь-якій інший формі), адже завдання кооперативу – збільшення прибутків кожного члена кооперативу. По-друге, треба навчитись адекватно розподіляти відповідальність та обов’язки між членами кооперативу та розуміти, що для того, щоб кооператив був ефективним треба буде багато навчатися зовсім новим речам, адже змінюється сама модель господарювання для кожного. І , по-третє, необхідною умовою є повага між членами кооперативу.

«Зараз є поширена практика створення кооперативів малими фермерами з членами родини або сусідами заради можливості отримання грошей від держави чи іноземного проекту. Це адекватна реакція людей на відсутність доступного фінансування для малих фермерів, але це один із факторів-«вбивць» ідеї кооперації. Отримані гроші швидко закінчаться, але бази для постійного збільшення прибутку не буде. Кооперація повинна дати конкретні інструменти для більшого заробітку кожного з учасників. Але без чіткого планування діяльності та зрозумілої внутрішньої організації операційних процесів кооперативу ніколи не вдасться ефективно працювати тривалий час. До того ж прибуток від продажу залежить не тільки від кількості, але і від якості продукції, розуміння клієнтури та вміння її продавати. І треба використовувати вже наявні сильні сторони. Наприклад, якщо в об’єднанні хтось вже вміє добре продавати, то він може використати навички та ресурси задля всіх, в той час, коли інші члени зосередяться на якості та зниженні собівартості продукції. При цьому, всі учасники кооперативу мусять йти до головної мети – зростання прибутку кожного учасника, і не тягнути ковдру тільки на себе», – каже Ірина Кухтіна.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/evolyuciya-svidomosti-abo-yak-stvoryty-efektyvnyj-silskohospodarskyj-kooperatyv-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати