Tempo950x100

Tempo300x100

Фактори, що впливатимуть на ціну нового врожаю

Фактори, що впливатимуть на ціну нового врожаю

Таку думку виданню «Факти» висловив генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль. Він поділився своїми прогнозами щодо посівної кампанії-2018 та факторів, що впливатимуть на ціну нового врожаю.

«У цьому році простежується деяке скорочення посівних площ під ранніми колосовими і бобовими культурами – ярий ячмінь, яра пшениця, горох, овес. По різних культурах невиконання планових параметрів складе від 6 до 12%», – вважає Павло Коваль.   

Експерт попередив про можливий спекотний початок літа та вплив такої погоди на вегетацію сільгоспкультур.

«Різноплановість прогнозів підтверджує ризиковий характер аграрного бізнесу. Важливо відзначити не просто наявність опадів, а їх наявність у потрібні фази вегетації сільськогосподарських культур. Судячи з прогнозів, з цим можуть бути певні проблеми в нинішньому році. Існують прогнози закінчення короткого сезону дощів у найближчі дні та спекотні кілька тижнів без опадів практично по всій території України. Якщо прогнози справдяться, можуть постраждати ярі зернові, особливо висіяні з запізненням у посушливих районах півдня України».

Водночас гарний врожай цьогоріч фахівці очікують від озимих пшениці, жита, ріпаку та ячменю. Вони сформували найбільший запас вологи під час танення снігів. Загалом врожай 2018-2019 в УАК оцінюють на рівні минулого року. А от ціни на продукцію сільгоспвиробників «стрибатимуть» через світові тенденції.

«Відносно цін можемо сказати, що вони будуть в значній мірі формуватися не в Україні й не в залежності від погоди на території України. Спостерігається тривала, близько 6 місяців, посуха в Бразилії та схожа ситуація в Аргентині, скорочення посівів пшениці в США, непроста посівна в Росії. Одним із факторів цінових коливань на аграрну продукцію стане подорожчання нафти у зв’язку з останніми подіями на Близькому Сході та в Ірані. Ми бачимо, що вже зараз барель нафти коштує майже 80 доларів».

Джерело: agro-business.com.ua

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/faktory-shcho-vplyvatymut-na-cinu-novoho-vrozhayu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати