Tempo950x100

Tempo300x100

ФАО запускає в Україні проект з адаптації до змін клімату

ФАО запускає в Україні проект з адаптації до змін клімату

Україна визначає свої національні пріоритети в питаннях зміни клімату, і проект, реалізацію якого починає сьогодні ФАО, націлений на сприяння цьому процесу.

Заклик до встановлення пріоритетів у питанні пом’якшення наслідків змін клімату та відповідної адаптації сільськогосподарського сектору міститься у Рамковій конвенції ООН зі змін клімату 2015 року, так званої «Паризької угоди».

Проект повністю фінансується ФАО та буде реалізовуватися у тісній співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства і Міністерством екології та природних ресурсів України. Дії будуть спрямовані на розробку національної політики, методичних підходів і надання технічних консультацій.

Україна вже в певній мірі працює над вирішенням питань, пов’язаних зі зміною клімату, однак ця тематика поки не стала частиною державної політики або стратегії сільськогосподарської галузі на національному та регіональному рівнях.

У 2015 році Україна подала до Рамкової конвенції зі змін клімату (РКЗК ООН) свій план (INDCs) щодо намірів країни істотно запобігти збільшенню обсягу викидів парникових газів в атмосферу і вирішити проблеми адаптації до зміни клімату. Досягнення цих цілей потребує формування ефективної державної політики і значних фінансових вкладень.

Новий проект ФАО проводиться відповідно до Рамкової угоди про співробітництво, підписаної ФАО та Міністерством аграрної політики та продовольства України у 2016 році.

В рамках проекту будуть розглянуті поточні і майбутні кліматичні умови в Україні та їх вплив на сільське господарство (включаючи лісове та рибне господарство). Також буде проведена оцінка вразливості та ризиків і визначено пріоритетні напрямки роботи. Окрім того, проект передбачає розробку заходів щодо пом’якшення наслідків змін клімату та адаптації до нього. Буде проведено серію консультацій, метою яких стане забезпечення прозорості та участі всіх зацікавлених сторін в процесі розробки плану дій.

«Впродовж багатьох років ФАО є світовим лідером у вирішенні питань, пов’язаних із зміною клімату, спираючись на передові дослідження та інноваційні технології», – коментує координатор програм розвитку ФАО в Україні Михайло Малков.

«Сьогодні цей проект надзвичайно важливий для України, оскільки питання іригації, вирубки та деградації лісів стали ключовими пріоритетами національного агроекологічного плану дій», – продовжує пан Малков. «Я впевнений у тому, що ця ініціатива допоможе розвитку науки у сфері зміни клімату, і, таким чином, сприятиме розробці інструментів для зниження рівня викидів парникових газів і захисту держави від наслідків кліматичних змін».

Проект ФАО буде реалізовано до кінця грудня 2017 року і, таким чином, доповнить напрацювання  Міністерства аграрної політики і продовольства України. Результатом проекту стане досягнення такого результату у формуванні державної політики та обмеженні викидів парникових газів, що перевершить існуючі на даний момент міжнародні зобов’язання України.

Про ФАО

ФАО є міжурядовою організацією, до складу якої входять 194 держави-члена, два асоційованих члена і одна організація-член – Європейський союз. ФАО зі  штаб-квартирою у Римі (Італія) представлена ​​у більш ніж в 130 країнах.

Україна приєдналася до ФАО в 2003 році і співпрацює з різними проектами ФАО як в країні, так і в регіоні. Починаючи з 2015 року, ФАО здійснює свою діяльність в Україні за двома напрямками: Програма реагування у надзвичайних ситуаціях, що реалізується на території, охопленій збройним конфліктом на сході України, і Програма розвитку сільського господарства по всій країні.

 

 

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/fao-zapuskaye-v-ukrayini-proekt-z-adaptaciyi-do-zmin-klimatu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати