Tempo950x100

Tempo300x100

Фермер на Київщині створює авторські сири і планує розширювати виробництво

Фермер на Київщині створює авторські сири і планує розширювати виробництво

Сайт “Сегодня” поспілкувався з Сафроновим в рамках серії матеріалів про те, як у сучасній Україні можна зайнятися фермерством з нуля і домогтися успіху.

“Моя мрія – створити не просто ферму, а фінансовий простір з доданою вартістю продукту, де кожен зможе реалізувати мрії про здорову їжу, життя на природі і вихованні дітей. Але для цього потрібна земля і партнери, що поважають природу, люблять тварин, щоб доглядати за ними, і людей, щоб спілкуватися з ними на ярмарках”, – розповідає бізнесмен.

Ігор Сафронов виріс у Києві. Дідусь з дитинства прищепив йому любов до архітектури, пізніше Ігор отримав спеціальність реставратора – досі у нього є своя столярна майстерня, де він робить дитячі дерев’яні іграшки (які, до речі, часто продає на ярмарках, де представляє свої сири).

“Так пройшли мої перші 10 років після університету, народилися діти, час минав. Згодом я втомився від Києва і зрозумів: дітям варто показувати приклад того, як кайфувати від роботи. Тоді я вирішив зайнятися тваринництвом, так як “зеленка” – вирощування рослин – мене ніколи не приваблювала. Я купив 80 соток під будинок, почав орендувати 4 га під випас худоби і переїхав в село. Так ферма стала не мрією, а реальністю. А реальність – любов’ю, інакше ніяк”, – говорить Сафронов.

На території ферми Ігор сьогодні живе з сім’єю, худобою і невеликою сироварнею на 200 кг сиру в місяць.

“До нас на літо приїжджають друзі з дітьми та волонтери, вони вчаться доглядати за худобою і сирами. Ми з партнерами залучили невеликий кредит і купили спочатку дві корови і п’ять кіз. Зараз у нас чотири корови та 40 кіз, а в наступному році плануємо завести 300 кіз і вісім корів і спробувати вирощувати коней і ослів – ослине молоко прекрасно підходить для делікатесних сирів”, – ділиться планами Сафронов.

За три роки ферма виробила 5 тонн сиру, було створено 12 швейцарських авторських сирів, рецептуру яких тестували самі, 4 кисломолочних сирів і сири з особливою витримкою від 1-2 років. Підприємство потрібно розширювати, для цього потрібна земля, і в умовах, поки не запроваджено ринок землі, фермеру доводиться шукати вихід.

“Наступного року плануємо відкрити магазин в Києві і шукаємо землю для розширення. Також ми в пошуку партнерів. Наша мрія – виростити пшеницю для запашного хліба в сирній заквасці. Для цього потрібна ще земля. Орендувати або кооперуватися? Важливе для мене питання, сподіваюся, вдасться залучити 15-40 сімей до фермерського кооперативу і розвивати агротуризм”, – каже Ігор.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/fermer-na-kyyivshchyni-stvoryuye-avtorski-syry-i-planuye-rozshyryuvaty-vyrobnyctvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати