Tempo950x100

Tempo300x100

Фермер навчився контролювати вирощування ягід за допомогою мобільного телефону

Фермер навчився контролювати вирощування ягід за допомогою мобільного телефону

На їхній міні-фермі процес вирощування полуниць повністю автоматизований та контролюється за допомогою мобільного телефона. Тож немає потреби постійно перебувати біля свого городу, достатньо лише вчасно зібрати урожай. Про це пише expres.ua.

Як працює “розумна” ферма? Скільки урожаю вдається зібрати, чи він такої ж якості, як на звичайних фермах? Скільки вдається заробити на такому винаході? Щоб побачити все на власні очі, вирушаю до Ржищева, що на Київщині. Саме тут батько з сином вирощують полуниці — достиглі ягоди поміж зелених кущиків та… дротиків! Так, до кожної рослини проведено “індивідуальне” крапельне поливання. Запитую, як це працює. Володимир Олексійович показує мені спеціальний агрегат і каже, що саме час поливання. Без жодних дій чи налаштувань пристрій починає гудіти, а з-під полуниць уже крапає вода. “Це вузол фертигації. До рослин подається маточний розчин – суміш води та компонентів добрив. Ймовірність збою цієї системи лише 1,01%. Тож до неї можна не підходити днями — поливання та удобрення здійснюються автоматично”, – додає чоловік. Цікаво, що кущики ростуть не в землі, а в горщиках на висоті людського росту. Таку методику запозичили з Ізраїлю. Це називається “інтенсивне вирощування полуниці”. Розсаду розміщують на висоті понад один метр. Так не доведеться навкарачки збирати урожай. А замість землі використовують торф. “Річ у тому, що вирощувати полуницю в землі не вигідно. Так вона більше хворіє, разом з нею виростає бур’ян. Також на одному й тому ж місці можна розсаджувати ягоду лише три роки, інакше грунт втомлюється, – пояснює Володимир Олексійович. – Натомість торф дешевший, немає терміну придатності, а всі необхідні мікроелементи подаємо кожній ягоді окремо. Вузол фертигації працює, як годинник, тож рослини ситі”. Батько й син захоплені оптимізацією та автоматизацію процесу вирощування ягід. Тож усі нововведення та інновації тестують самотужки — на власній полуниці. “Збираємо полуниці від квітня і аж до пізньої осені, – веде господар. – В одному модулі нашої ферми поміщається 132 кущики. Якби таку кількість посадити на землі, це зайняло б 18 метрів квадратних – тож економимо площу втричі! А з однієї такої міні-ферми можна отримати до 50 кілограмів ягід, залежно від сорту. При цьому, поливання і контроль температури автоматичні”. Олексій же витягує смартфон, вмикає програму – і на екрані відображаються різні показники. Виходить, з будь-якої точки світу можна в режимі реального часу дізнатися про температуру, рівень освітлення, вологість повітря і грунту на своїй міні-фермі. Син натискає кнопку – і одразу ж вмикається поливання. Так само можна регулювати й освітлення. Тобто, щоб вирощувати полуницю на такій розумній фермі, зовсім не обов’язково навіть підходити до неї – система про все повідомляє дистанційно. Цікаво! Та ще й смачно.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/fermer-navchyvsya-kontrolyuvaty-vyroshchuvannya-yahid-za-dopomohoyu-mobilnoho-telefonu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати