Tempo950x100

Tempo300x100

Фермер вирощує органічні овочі на тепловій системі з пластикових пляшок

Фермер вирощує органічні овочі на тепловій системі з пластикових пляшок

За сезон він отримує до 45 кг/м2 огірків та до 35 кг/м2 томатів, які і приносять його господарству основний дохід, повідомляє «Плантатор».

Поряд з огірками, томатами та капустою, у господарстві вирощують салати, кінзу, кріп, петрушку, базилік та м’яту.

Зараз у Марченка 400 кв. м зимових опалюваних теплиць, 600 кв. м неопалюваних та 20 соток овочів, що вирощуються у відкритому ґрунті.

Зимові теплиці Марченка мають більш стабільну температуру: взимку вони зберігають тепло, завдяки полікарбонату, яким вони накриті, а влітку не перегріваються. Одна з зимових теплиць заглиблена в ґрунт на 1,5 м. Теплиці опалюються дровами. Мікроклімат та система підігріву ґрунту контролюються автоматично. Проте, через меншу кількість світла, у зимових теплицях рослини ростуть повільніше.

Для того аби весною та восени згладжувати добові коливання температури в інших теплицях, з пластикових пляшок Марченко облаштував саморобну систему теплонакопичення. Він наповнив їх водою, додав ЕМ-кераміки й шунгіту проти зацвітання та розвісив по усій довжині теплиці. Таким чином, вдень пляшки набирають тепло, а вночі – віддають. Влітку у пляшках немає потреби і їх знімають.

За словами Марченка, зараз у пляшках 2 тонни води. Кожна з них віддає 15–30 кіловат-годин тепла, які не будуть зайвими, коли зовні нічна температура сягає -10°С і теплиця за годину може втратити 30 кіловат тепла.

До 2003 року фермер займався традиційним агровиробництвом, але у спеціалізованому журналі тоді прочитав про американського фермера, що вирощував овочі без хімії і зміг настільки оздоровити ґрунт, що хвороби просто зникли. Тоді Марченко вирішив повторити його досвід.

У перший рік він отримав удвічі менший урожай, проте відмова від пестицидів зменшила кількість хвороб у теплиці вдесятеро. Третій рік органічного виробництва порадував уже й хорошим врожаєм.

Зараз Марченко застосовує у своєму господарстві інтенсивну органічну технологію. Рослини живить азотом, фосфором, калієм та мікроелементами, також використовує пробіотики та біофунгіциди.

Раніше використовував багато компосту, а відмовившись від нього на 5 років, помітив, що урожайність знижується, тому минулого року знову вносив 1 тонну компосту на сотку ґрунту.

Крім того, фермер підживлює рослини трав’яними настоями, які самостійно готує з води, лікарських та звичайних трав, конюшини, бобових із додаванням бактерій. Також використовує попіл та курячий послід, що перебродив.

Щомісяця, щоб стримувати патогенну мікрофлору у ґрунті він використовує пробіотики, а від шкідників захищає посіви за допомогою ентомофагів.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/fermer-vyroshchuye-orhanichni-ovochi-na-teplovij-systemi-z-plastykovyh-plyashok
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати