Tempo950x100

Tempo300x100

Фермер з Житомирщини висадить штучне насіння пшениці

Фермер з Житомирщини висадить штучне насіння пшениці

Про це повідомляє Agri-gator.

За словами фермера, “зовнішній вигляд” штучного насіння сильно відрізняється від натурального і схоже скоріше на жаб’ячу ікру: така ж неоднорідна желатінообразна маса. Однак, незважаючи на вигляд, після висадки насіння в землю, воно може благополучно прорости і дати нормальні рослини.

Ідея ​​вирощувати рослини з окремих клітин вперше виникла ще на рубежі XIX і XX століть, але, щоб втілити її в життя, потрібні були роки і безліч експериментів. Тільки в середині минулого століття американський вчений Фредерік Стюард, працюючи з тканиною моркви, отримав з неї цілі рослини.
Як зазначає аграрій з Житомирщини Олександр Дідоренко, схема вирощування рослини з окремих клітин досить проста.

«Потрібно взяти шматочок рослинної тканини, по можливості вільної від сторонніх мікроорганізмів, і помістити в спеціальне живильне середовище. Середовище містить агар-агар, сахарозу і мінеральні речовини. Додати антибіотики, щоб придушити розмноження бактерій, і, головне, рослинні гормони, або фітогормони, – речовини, що регулюють ріст і напрямок розвитку клітин» – наводить «рецепт» Дідоренко.
За словами фермера, таким чином можна розмножувати рослини з прискореного типу, роблячи одночасно тисячі клонів однієї рослини з потрібними властивостями.

Як стверджує Дідоренко, готові штучні насіння являють собою рослини (дуже маленькі) поміщені в капсулу з поживними речовинами.

Поки виробництво подібного насіння досить дороге, але очевидно, що коли ця технологія стане масовою, витрати на виробництво знизяться.
За словами фермера, вирощування штучного насіння має ряд істотних переваг:

«По-перше, штучне насіння, в теорії, може зберігатися в сухому місці довгий час, без втрати якості. По-друге, до складу оболонки можна ввести речовини, які відлякують гризунів і шкідників. Крім цього, клоновані рослини будуть давати більш дружні сходи і більш рівномірно розвиватися, тому по суті це одна рослина. До складу живильного шару також можна ввести ті елементи, які в звичайному насінні можуть бути в дефіциті через особливості минулого сезону. Ну, і зрозуміло, що це також економічна безпека, тому що навіть в неврожайні роки можна синтезувати стільки насіння, скільки необхідно» – зазначає аграрій.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/fermer-z-zhytomyrshchyny-vysadyt-shtuchne-nasinnya-pshenyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати