Tempo950x100

Tempo300x100

Фермерам пропонують віддати по 4 га землі, але ввести на неї подвійний мораторій

Фермерам пропонують віддати по 4 га землі, але ввести на неї подвійний мораторій

На противагу урядовому законопроекту №8236, який обіцяє відновити справедливість по відношенню до фермерів, які у 90-х роках отримали землі для ведення своїх ФГ, але не могли нею володіти та розпоряджатися, у Верховній раді одна з депутатських груп зареєструвала альтернативний законопроект, який навпаки унеможливлює отримання фермерами цих земель. Про це у своєму блозі на сайті «Економічна правда» написав Віктор Шеремета, заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань розвитку фермерства.

Згідно з даною редакцією законопроекту, фермери не зможуть отримати у приватну власність всю землю, якою вони користуються з 1990-х років.

У тексті законопроекту пропонується передавати землі «безоплатно у власність у наданому розмірі громадянам України – власникам таких [фермерських] господарств». Відповідно до ст. 121 Земельного кодексу, норми безоплатної приватизації для ведення фермерського господарства встановлені на рівні земельної частки (паю) на території відповідного села чи селища» та складають у середньому 4 га, тоді як середній розмір ділянок, що перші українські фермери отримували у 1990-х рр., становить 50 га. Жодних змін до відповідної статті Земельного кодексу розробники законопроекту не пропонують, а значить – фермери зможуть претендувати лише на 4 га – у 12,5 разів менше.

У цьому законопроекті закладено ще одну несправедливість: введення на фермерські землі «подвійного мораторію», що унеможливлює продаж їх земель навіть після закінченні терміну мораторію на продаж аграрних земель в Україні.

Шеремета зазначає, що сам обережно ставиться до ринку землі, але звуження прав фермерів у даному випадку нічим не виправдане.

Нагадаємо, 5 квітня на засіданні уряду було прийняте рішення передати на розгляд парламенту законопроект, що дозволить надати 23 тис. українських фермерів право на володіння 500 тис. га сільськогосподарської землі, на якій вони зараз працюють.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/fermeram-proponuyut-viddaty-po-4-ha-zemli-ale-vvesty-na-neyi-podvijnyj-moratorij
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати