Tempo950x100

Tempo300x100

Фермери чекають різкого подорожчання хліба

Фермери чекають різкого подорожчання хліба

Погодні примхи нашкодять урожаю зернових, стверджують експерти. Снігу мало, а морози слабкі і нетривалі. І вже дають прогнози щодо того, скільки коштуватиме хліб. Стрибки погоди псують посіви озимих. У той же час, пророкують рекордний урожай інших культур, пише Сьогодні.

Мінусова температура в Херсонській області лише п’ятий день. Морози незначні – лише кілька градусів нижче нуля. Майбутній урожай присипав сніг. А фермери хвилюються, адже такого покриву недостатньо.

“27%. З них 20% це вологість в’янення. Це і волога, яку ґрунт ніколи не віддасть рослині. Всього лише різниця 7% вологи, яку рослина може взяти з ґрунту. Це дуже низький показник для зернових культур”, – розповідає Ганна Роздобудько, завідувачка лабораторією ТОВ “АгроАналіз Україна”.

Через теплу зиму зернових зберуть на 10-15% менше, підрахували аграрії. Це за умови, що погода надалі не псуватиметься. У той же час радіють теплій зимі овочівники.

“Наші овочівники, які вирощують озимі овочеві культури, як наприклад озиму цибулю, озимий часник, в цьому році в повному розумінні слова на коні. Перезимівля рослин відмінна і урожай буде чудовим”, – зазначає Вадим Дудка, генеральний директор компанії “АгроАналіз Україна”.

Овочі дешеві, хліб дорогий. Це прогноз херсонських фермерів на 2020 рік. Лютий вже навряд чи виправить ситуацію. Незалежно від того, чи сипатиме сніг, чи грітиме сонце. Стримати ціни на борошно зможе тільки держава, якщо залучить резервні запаси зерна.

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/fermery-chekayut-rizkoho-podorozhchannya-hliba
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати