Tempo950x100

Tempo300x100

Фермери нарікають на зниження урожайності через посуху та заморозки

Фермери нарікають на зниження урожайності через посуху та заморозки

Так, за словами керівника СТОВ «Дніпро» Андрія Душейко, урожайність у 2017 році становила лише 60 % від попереднього року. Виною цьому стали різка засуха та весняні заморозки.

«Взагалі 2017 р. був одним із найгірших за всю історію моєї роботи у сільському господарстві, а це  понад 20 років. У порівнянні з 2016 р. урожайність у 2017 р. становила 60 % урожайності від минулого року. Це дуже мало», — розповів фермер.

За інформацією Тетяни Адаменко, начальника агрометеорології  Укргідрометцентру, у 2017 році центр посухи в Україні був на території Київської області. Також сильно постраждали Черкаська й Полтавська області.

За її словами, водний баланс у цих областях досі не відновлено, адже протягом 2017 року опадів випало на 30-40% менше від норми. А в деяких районах – і на 50% менше.

«Це говорить про те, що відбувається трансформація посушливих зон. Тобто ці області за кліматом були схожі на Херсонську область, що й позначилося на врожайності», – зауважила Тетяна Адаменко.

Наприклад, на Київщині торік збирали у середньому по 37 ц/га пшениці. Виходить, що це вже зона нестійкого зволоження, додала начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру. Тому для аграріїв існує подальша ймовірність падіння врожайності.

Загальновідомо, що врожай, по суті, є основним капіталом аграрія. Саме під нього беруться кредити для проведення посівної у фінансових установах, прораховуються плани на наступний сезон. І тому, в разі втрати врожаю через природні катаклізми, аграрій залишається, по суті, ні з чим. Значною мірою уникнути  фінансових збитків від втрати врожаю вдається завдяки агрострахуванню.

Якщо посіви застраховані від можливих ризиків в надійній страховій компанії, сільгоспвиробник отримує впевненість в тому, що його збитки будуть відшкодовані, а отже, йому буде за що проводити наступну посівну.

«Агрострахування з кожним роком буде все актуальніше, так як через кліматичні зміни погода часто стає нетиповою. Аграріям треба замислитися, як мінімізувати ризики, пов’язані з погодними умовами. Подумати про можливі наслідки кліматичних катаклізмів, застрахувавши свої посіви, зараз повинен кожен відповідальний аграрій», – зазначає експерт страхового ринку, гендиректор компанії «Агрориск» Володимир Юдін.

За його словами, допомогти аграріям не зазнати значних фінансових втрат внаслідок зменшення врожайності покликана програма «Страхування врожаю за індексом врожайності».

«Її суть полягає в тому, що сільгоспвиробник отримує право на відшкодування в тому разі, якщо врожайність застрахованої ним культури в конкретному районі з будь-якої причини падає нижче гарантованого рівня. Гарантований рівень встановлюється у відсотках від середньої багаторічної (за період 15 років) врожайності в районі», – пояснив Володимир Юдін.

За цією програмою страхуються і перестраховуються врожаї озимої пшениці, озимого жита, ярого ячменю, соняшнику, кукурудзи на зерно, цукрових буряків та гречки. Страхується врожайність у вазі після доочистки, в перерахунку на стандартну вологість і засміченість для страхованої культури. Вартість тонни визначається за погодженням між страховиком і сільгоспвиробником. Страхування проводиться від всіх погодних ризиків, які можуть привести до падіння врожайності в районі.

«Гарантована врожайність (рівень покриття) страхованої культури становить від 90% і менше від середньої багаторічної врожайності даної культури в районі, де знаходяться посівні площі, що страхуються. Різниця між гарантованим рівнем врожайності (рівнем покриття) і середньою багаторічною врожайністю є своєрідною франшизою. Відповідальність страхової компанії не може перевищувати страхової суми, яка розраховується на підставі гарантованої врожайності (рівня покриття)», – зазначає Володимир Юдін.

За його словами, господарство має право встановити індивідуальний застрахований рівень врожайності до 150% від середнього багаторічного. Застрахований рівень врожайності враховується у вигляді коефіцієнта при розрахунку страхової премії і відшкодування. Тариф розрахований для кожної культури, кожного рівня гарантованої врожайності і кожного району, на підставі статистики за 15 років (2000-2015). Врожайність повинна бути підтверджена за період мінімум 3 роки. Страхування охоплює період від моменту появи сходів до моменту збирання.

«Настання страхової події – це зменшення фактичної врожайності застрахованої культури в районі. Збиток внаслідок страхової події – падіння врожайності в районі до рівня нижче застрахованого»,- зауважує Володимир Юдін.

«Наприклад, фермер застрахував урожай соняшнику на площі 300 га. За домовленістю із страхувальником ціна відшкодування за тонну соняшника була визначена в розмірі 12000 грн. Вибрана гарантована врожайність у розмірі 70% від середньої багаторічної врожайності соняшнику в районі, яка склала 1,6 тонни / га. Таким чином, гарантована врожайність соняшнику в районі склала 1,6 * 0,7 = 1,12 тонни / га. Тариф склав 6%. Таким чином, страхова сума склала 300 * 1,12 * 12000 = 4032000 грн. Сума страхової премії склала 403.200 * 6% = 241920 грн. Протягом літа все було добре, але в вересні пройшли затяжні дощі, а на початку жовтня ранні заморозки сильно пошкодили урожай соняшнику, і врожайність склала всього лише 0,9 тонни / га, або 0,9 * 100 / 1,6 = 56,25% від середньої багаторічної врожайності соняшнику в районі. Так як фермер застрахував рівень гарантованої врожайності 70%, він отримав право на відшкодування: (1,12 – 0,9) * 12000 * 300 = 792000 грн. У випадку, якщо б фермер встановив рівень власної врожайності в 150% від середньої багаторічної в районі, то коефіцієнт врожайності господарства склав 1,5. Таким чином, страхова сума склала 300 * 1,12 * 12000 * 1.5 = 6048000 грн. Сума страхової премії склала 6048000 * 6% = 362880 грн, а сума відшкодування: (1,12 – 0,9) * 1200 * 300 * 1,5 = 1188000 грн», – пояснює Володимир Юдін.

«Агрострахування – це один із інструментів  управління ризиками у сільському господарстві.  Добре, коли у виробника є фінансові резерви, які можуть покрити витрати. Але якщо таких ресурсів немає, то відшкодування в разі настання страхового випадку допоможе не зазнати збитків. Страхові програми компанії «Агрориск»  спрямовані на пошук оптимальних умов для фермера і враховують його побажання і фінансові можливості. При цьому ми завжди відповідальні перед клієнтом за умови виконання договору страхування», – резюмує Володимир Юдін.

 

Довідка: Компанія «Агрориск»  з 2003 року працює на ринку агрострахування року і є першим незалежним постачальником послуг в Україні, що спеціалізується на управлінні сільськогосподарськими ризиками. Компанія розробляє страхові продукти, які доступні, зрозумілі та цікаві для агровиробника.

 

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/fermery-narikayut-na-znyzhennya-urozhajnosti-cherez-posuhu-ta-zamorozky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати