Tempo950x100

Tempo300x100

Фермери не можуть отримати компенсацію за будівництво фруктосховищ

Фермери не можуть отримати компенсацію за будівництво фруктосховищ

Про це розповіли відразу два підприємці з Закарпаття, які безуспішно намагалися отримати відшкодування, пише agroday.com.ua.

До прикладу, садівник Орест Туркевич побудував біля Ужгорода фруктосховище, де продукція без втрати якості може зберігатися 2 роки. Його об’єкт, потужністю зберігання у 3 тисячі тон, – один з найбільших на Закарпатті. Незабаром тут ще встановлять сучасну сортувальну лінію. Загалом на будівництво об’єкту фермер витратив майже €1 млн. Представники обласної комісії, що перевіряли дотримання усіх вимог, підтвердили: підприємство заслуговує на компенсацію.

«Подивившись об’єкт, комісія направила клопотання щодо можливості включення даного підприємства до переліку на відшкодування коштів», – говорить Наталія Костюх, заступник голови комісії з питань використання коштів для розвитку виноградарства і садівництва у Закарпатській області.

Фермер очікував на відшкодування принаймні третини вартості будівництва, але не отримав нічого. «Усе завуальовано, вирішується тишком-нишком, кулуарно, і нас навіть не допускають на засідання комісії, яка це питання розглядає», – говорить він.

На запит журналістів Міністерство аграрної політики та продовольства відповіло, що підприємство не може отримати компенсацію, оскільки у сховищі мають зберігатися фрукти з власного саду, а він у фермера не надто великий і замолодий. І, за оцінками міністерства, плодоносити буде лише з 2021 року. Попри це агроном підприємства Володимир Заріцький стверджує, що цього року врожай з власного саду очікується на рівні 10-15 т/га.

Фермер Семен Тижук своє сховище добудував у грудні 2016 року. Частково відшкодувати його вартість уряд мав протягом місяця, але грошей немає досі. Фермер подав на Мінагрополітики до суду.

«Якщо зараз не отримаємо ці кошти, то збанкрутуємо, і тоді у цьому холодильнику будемо дискотеку робити», – говорить Тижук.

Мінагрополітики має в переліку на відшкодування це сховище. Сума відшкодування становить майже 7 млн грн, та фермерові їх не виплачують, бо «не отримали документів на підтвердження завершення будівництва».

Загалом на Закарпатті зараз працює три сучасних овоче- та фруктосховища і жоден із власників компенсації за їх будівництво не отримав.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/fermery-ne-mozhut-otrymaty-kompensaciyu-za-budivnyctvo-fruktoshovyshch
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати