Tempo950x100

Tempo300x100

Глобальне потепління дорого коштуватиме українським аграріям

Глобальне потепління дорого коштуватиме українським аграріям

Додаткове зрошування земель та вирощування екзотичних рослин — такі зміни очікують на український аграрний ринок через глобальне потепління. За експертними оцінками Світового банку до 2100 року середньорічна температура в Україні може підвищитися додатково на 3,2—4,5 градуса. Це призведе до кардинальних змін у сільському господарстві.

Про це повідомляє “DW”.

Глобальне потепління насамперед призведе до “переміщення” зон для вирощування традиційних культур. Наприклад, цукровий буряк та кукурудза вже зараз через нестачу вологи “переселяються” на північ та захід.

“Вирощування цукрового буряку було характерним для Миколаївської, Кіровоградської та Полтавської областей. Нині ця тенденція змінюється. Також інші теплолюбні культури, такі як кукурудза та соя здебільшого вирощуються в північних та західних областях”, — розповів президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

Глобальне потепління впливає також на кількість і потужність природних катаклізмів. Зокрема, зростає посушливість, збільшується загроза пізніх заморозків, почастішали град, зливи, шквали, які знищують врожаї. Такі тенденції характерні для всієї України.

Зміна погодних умов призводить до скорочення посівних термінів та необхідності додаткового поливу полів.

“Починаючи з Херсона та на північ фермери пристосовуються до зменшення посівних строків, вони намагаються спіймати кілька днів, коли в землі достатньо вологи”, — зазначає експерт сектора сільського господарства Офісу ефективного регулювання Богдан Андрющенко.

Питання зрошування земель уже зараз розглядається на загальнодержавному рівні. Оскільки ця процедура доволі дорога (вартість становить 3-5 тисяч доларів на гектар), тому буде для більшості фермерів не по кишені. Через це аграрії потребуватимуть державної підтримки.

Крім того, з часом кардинально зміняться посівні сільськогосподарські культури. Наприклад, уже зараз в Україні вирощують зернобобову культуру — нут. Це турецький горох, він є типовою посівною культурою в тропічній та субтропічній Азії. Також вирощуватимуть банани, екзотичні фрукти й посухостійкі злакові, як-от сорго.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hlobalne-poteplinnya-doroho-koshtuvatyme-ukrayinskym-ahrariyam
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати