Tempo950x100

Tempo300x100

Голландський спосіб вирощування допоможе добре заробити на полуниці

Голландський спосіб вирощування допоможе добре заробити на полуниці

В цей час полуниця найдешевша, українці із задоволенням ласують нею, заморожують на зиму і варять варення, пише agro.guide.

У холодну пору року пропозиція свіжої полуниці набагато скромніша, а ціна – в кілька разів вища. Ось коли можна отримати максимальний дохід, однак це доступне тільки тим виробникам, які займаються вирощуванням полуниці в закритому ґрунті.

Створення тепличного господарства для садової суниці відлякує багатьох через необхідність здійснення порівняно великих вкладень на початковому етапі.

Необхідно побудувати теплиці, обладнати стійки для літаків, налагодити освітлення, опалення і підвести зрошення. Дійсно, витрати великі і зазвичай складають до 120 тис. доларів на гектар, замість 15 тис. доларів – для відкритого ґрунту.

Однак інвестиції окупаються за досить короткий термін, оскільки є можливість продавати врожай цілий рік в режимі нон-стоп.

Крім того, існує голландський спосіб вирощування полуниці в закритих приміщеннях, який дозволяє скоротити витрати до мінімуму.

За цим способом полуницю можна вирощувати в будь-якому приміщенні з опаленням і штучним освітленням, навіть в квартирі. Не потрібно обладнати контейнери, оскільки полуниця росте в звичайних поліетиленових мішках.

Як таке можливо? Дуже просто. Береться мішок висотою 2-2,5 метра і шириною 16-20 см. У нього насипається субстрат, що складається з суміші торфу та перліту. У мішку прорізаються отвори по 8 см в шаховому порядку на чотирьох рівнях. В отвори висаджується розсада ремонтантних самозапилюваних сортів полуниці.

Необхідно ще забезпечити рівномірне зволоження мішка з розрахунку два літри води на добу, для чого по краях і до центру підводяться трубки крапельного зрошення.

На одному квадратному метрі приміщення можна розмістити три таких вертикальних грядки і збирати п’ять урожаїв на рік.

Про це та інші аспекти вирощування ягід: аналіз ринку полуниці в Україні і світі, агротехнічні особливості, найбільш ефективні варіанти збуту і реалізації продукції, на агрофорумі «Ягода №1» у Вінниці розповіли аналітики Pro Capital Investment – Максим Яворенко і Сергій Бороденко.

Під час свого виступу, крім агротехнічних, юридичних аспектів, а також питань збуту і просування ягідної продукції, фахівці особливу увагу приділили особливостям побудови грамотного бізнес-плану – ключового інструменту прогнозування і контролю за реалізацією бізнес-ідеї.

«Варто зазначити, що навіть якісно складений бізнес-план з урахуванням всіх особливостей не гарантує вашому бізнесу успіху без своєчасно прийнятих управлінських рішень з урахуванням відомих ризиків», – резюмував Яворенко.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hollandskyj-sposib-vyroshchuvannya-dopomozhe-dobre-zarobyty-na-polunyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати