Tempo950x100

Tempo300x100

Горіхові сади в Україні випередили втричі яблуневі

Горіхові сади в Україні випередили втричі яблуневі

Про це повідомляє propozitsiya.com, посилаючись на інформацію Української горіхової Асоціації. Згідно з офіційними даними, попереднього року горіховими садами було засаджено 1843 га. Для порівняння: яблунь і груш висадили 692 га, ягідників – 860 га, виноградників – всього 296 га.

Як повідомив Геннадій Юдін, віце-президент «Української горіхової Асоціації», «популярність горіхівництва пов’язана з попитом на цю продукцію як з-за кордону, так і на внутрішньому ринку. Крім того, свою роль відіграє в цьому питанні також і переробка.

Для порівняння, українське сільське господарство в цілому в 2017 році дало $ 43 млрд виручки (на 19% більше в порівнянні з 2016 роком), а горіхівництва принесло в країну $ 101 млн (на 27,3% більше) », – говорить Юдін.

Важливо відзначити, що в 2018 році в Україні відновили бюджетну програму щодо підтримки нових садів, по якій передбачена компенсація вартості саджанців. В рамках цієї програми компенсація за один саджанець волоського горіха складе близько 330 грн, фундука – 80 грн.

Стрімкий розвиток галузі горіхівництва можна пояснити ще й високими доходами і економічною ефективністю. І хоча перший урожай можна отримати лише на 4-5 рік, згідно з розрахунками Українського інституту горіхоплідних культур, рентабельність горіхового саду в шостий рік після вступу в плодоношення, як правило, досягає 400-450%. При цьому, капітальні вкладення на 1 га саду залишаються порівняно низькими.

Згідно з даними ФАО за 2016 прибуток з 100 га горіхів може досягати $ 500 тис., Поступаючись лише вирощування коки ($ 37 млн) і опійного маку ($ 6 млн).

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/horihovi-sady-v-ukrayini-vyperedyly-vtrychi-yablunevi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати