Горохові ігри: фермерам краще бути готовими до змін ситуації на ринках

Горохові ігри: фермерам краще бути готовими до змін ситуації на ринках

Популярність бобових культур пояснюється тим, що вони є прекрасним джерелом білка і є замінником м’яса при вегетаріанської дієти. Невипадково поширення ідей здорового харчування веде до зростання споживання квасолі, нуту, сочевиці, гороху, а головним світовим імпортером бобових є Індія. Правда, з появою в Європі великої кількості біженців з Північної Африки та Близького Сходу, для яких нут і сочевиця є традиційною їжею, там теж зацікавилися закупівлями нішевих бобових, пише pro-consulting.ua.

В результаті, тим фермерам, хто вчасно зорієнтувався в ситуації, вдалося зняти вершки з ринку, а далі робити це стало важче. Золотим часом для виробників бобових став 2016 рік. Однією з найприбутковіших культур був горох — найбільш поширений з бобових в українських фермерів. Екзотичний нут і вже призабута сочевиця перебували на ціновому піку. Потреба Індії в імпорті бобових становила 5-6 млн тонн.

Але сприятливі обставини в цьому секторі світового ринку тривали недовго. Уже через рік настала пора конкурентної боротьби та тверезого розрахунку. Настала та сама ситуація, яку аналітики Pro-Consulting передбачають в своїх бізнес-планах як песимістичний сценарій. Що ж сталося? Нічого страшного — на ринку бобових різко збільшилася кількість продукції. Для споживачів це добре, для виробників — навпаки. У 2017 році рентабельність вирощування гороху склала всього 10%, тоді як в попередні періоди вона перебувала на рівні 80%. На початку 2018 вперше в історії України горох став дешевше пшениці. Користуючись потужною державною підтримкою сільського господарства у своїх країнах, фермери Казахстану і Росії отримали можливість витісняти з ринку своїх українських конкурентів за рахунок більш низької ціни. В результаті, частка Росії на світовому ринку гороху зросла з 22% до 25%, а частка України впала з 7 до 6%. Ситуація ускладнилася різким збільшенням виробництва бобових в Індії, яка під тиском своїх селян змушена була ввести загороджувальне мито, чим скоротила імпорт цих культур в десять разів.

У сегментах нуту і сочевиці ситуація, хоч в чомусь і схожа, але більш позитивна. Попит є, і ціна тримається на прийнятному рівні. Тому можна сміливо прогнозувати збільшення площ під нутом, сочевицею, квасолею. Валовий збір гороху навряд чи збільшиться до зняття Індією мит, хоча можливе відкриття інших експортних каналів. Альтернативу можна знайти в Південній Азії, Китаї, країнах ЄС. Необхідно тільки приділити увагу вдосконаленню технології вирощування, упаковки, зберігання і просування бобових на ринку — всього того, що опрацьовують аналітики Pro-Consulting при складанні бізнес-планів вирощування нуту та інших нішевих культур.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/horohovi-ihry-fermeram-krashche-buty-hotovymy-do-zmin-sytuaciyi-na-rynkah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати