Tempo950x100

Tempo300x100

Говорити про перемогу рано: аграрії продовжать відстоювати свої права

Говорити про перемогу рано: аграрії продовжать відстоювати свої права

Причиною цьому стала податкова політика, оскільки прийнята Парламентом правка № 180 забере право аграріїв на бюджетне відшкодування ПДВ при експорті соняшника, сої, ріпаку, що завдасть збитків в розмірі 10-16 млрд грн.

Члени податкового комітету ВР намагалися врегулювати це питання та наполягають на його внесення до порядку денного засідання парламенту у четвер, 21 грудня.

Так, на засіданні комітету було досягнуто домовленості, що компенсацію експортного ПДВ буде збережено для соняшнику, для сої відміну сплати та компенсації експортного ПДВ буде відстрочено до 1 вересня 2018 року. Щодо ріпаку скасування ПДВ відбудеться ще пізніше – у 2020 році.

В ексклюзивному коментарі Аgroreview.com Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, заявив, що говорити про перемогу ще поки зарано.

«Акції протесту, які розпочалися в понеділок з перекриття доріг тривають. Вчора відбулося Всеукраїнське аграрне віче, де було прийнято рішення про пікетування засідання податкового комітету ВР. Ними була запропонована альтернатива, яка нас не влаштовує. Скасування ПДВ на експорт олійних буде відстрочено до 1 вересня 2018, замість 1 березня 2018 року. Але дата суті не міняє. Ми вимагатимемо від депутатів прийняття законопроекту №7403 (Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур), що розроблений Іваном Мірошниченком, членом Аграрного комітету ВР, та повного скасування правки № 180. Україна має торгівельні зобов’язання перед ЄС та іншими країнами. Тому ми завтра продовжимо відстоювати свої права», – заявив Денис Марчук.

Так, сільгоспвиробники планують провести мітинг у Києві 21 грудня з вимогою повернути відшкодування ПДВ при експорті олійних культур і залишити систему держпідтримки у вигляді квазіакумуляціі ПДВ.

Нагадаємо, Верховна Рада України звільнила від обкладання ПДВ операції з вивезення у митному режимі експорту сої, ріпаку та соняшнику з 1 березня 2018 року. Раніше депутати-члени аграрного комітету Ради опублікували спільну заяву, в якій заявили, що поправка №180 приймалася із порушенням регламенту. “Тому, під час голосування за підтримку названих поправок, велика частина народних депутатів України були введені в оману й не розуміли, що голосують за скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних культур”, – йдеться у зверненні.
 

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hovoryty-pro-peremohu-rano-ahrariyi-prodovzhat-vidstoyuvaty-svoyi-prava
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати