Грузія відмовиться від субсидування виноробів

Грузія відмовиться від субсидування виноробів

Грузія в 2018 році вперше за останні роки відмовиться від субсидування виноградарів і компаній-виробників вина, оскільки збільшується попит на грузинське вино на зовнішніх ринках спонукає виробників нарощувати закупівлі винограду.

“У цьому році держава не буде субсидувати ртвелі (збір і заготівля винограду – ІФ)”, – заявив міністр охорони навколишнього середовища і сільського господарства Грузії Леван Давіташвілі на брифінгу в четвер після засідання уряду, на якому були затверджені заходи щодо сприяння галузі в проведенні ртвелі-2018.

Субсидії, які раніше виділялися щорічно, дозволяли виноградарям компенсувати збитки від реалізації винограду за низькою ціною, а виробникам – зберегти виробництво в умовах недостатнього попиту на вино.

Міністр зазначив, що обсяг субсидування був скорочений ще в минулому році. “Хоча, мала місце певна компенсація винним компаніям для виробництва спирту, але зараз (в цьому сезоні – ІФ) в цьому немає необхідності”, – сказав Л. Давіташвілі.

“В умовах чистої ринкової економіки буде формуватися ціна (винограду – ІФ), так і принципи постачань, і втручання держави зайве”, – заявив міністр.

“Держава, як і раніше, буде надавати допомогу галузі у фінансуванні заходів щодо популяризації грузинського вина, а також за іншими напрямами, яке може бути збільшено ще більше”, – додав Л. Давіташвілі.

Уряд доручив Національному агентству вина створити координаційний штаб “Ртвелі-2018”, визначило інші заходи щодо забезпечення організованого проведення збирання і заготівлі з урожаю винограду.

В міністерстві охорони навколишнього середовища та сільського господарства Грузії поки утримуються конкретизувати, яким буде врожай винограду в цьому році, оскільки він ще знаходиться у стадії дозрівання, однак вважають, що врожай буде не менше торішнього.

За даними Національної служби статистики, у 2017 році урожай винограду в Грузії склав 180,8 тис. тонн, що на 13,6% більше, ніж в 2016 році. При цьому в минулому році республіка експортувала 76,7 млн пляшок натурального виноградного вина (ємністю 0,75 літра) – у 1,5 рази більше, ніж роком раніше. Такий великий показник експорту був досягнутий вперше за останні 30 років. Виручка від реалізації збільшилась на 49% – до $170 млн.

Найбільшим імпортером грузинського вина є Росія. До п’ятірки основних імпортерів грузинського вина також входять Україна, Китай, Казахстан і Польща, повідомляє Інтерфакс-Україна

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hruziya-vidmovytsya-vid-subsyduvannya-vynorobiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати