Tempo950x100

Tempo300x100

Гривня зміцнюється завдяки аграріям

Гривня зміцнюється завдяки аграріям

Значне зміцнення національної валюти зумовлено низкою економічних чинників, одним із яких є рекордний експорт сільгосппродукції минулорічного врожаю.

Про це повідомив голова  Ради НБУ, доктор економічних наук, професор Богдан Данилишин, пише landlord.ua.

Чинниками укріплення курсу гривні експерт вважає:

– збільшення інвестицій нерезидентів у облігації внутрішньої державної позики України у понад 5 разів від початку року;
– продовження у 2019 році експорту агропродукції рекордного врожаю 2018-го та відносно вдала кон’юнктура, що склалася на зовнішньому ринку для сільгосптоварів, які експортує Україна, – кукурудзи, соняшникової олії, пшениці;
– активізацією експорту металопродукції;
– залученням боргового капіталу.

За інформацією Богдана Данилишина, інфляція на споживчому ринку у квітні цього року порівняно з попереднім місяцем становила 1%.

Розглядаючи у розрізі інфляції продукцію АПК, експерт наводить приклад зростання ціни на овочі.

Вартість овочів у квітні порівняно з березнем збільшилася на 12,6%. Причинами стали зниження запасів продукції минулорічного врожаю, сезонне зростання цін на овочі нового врожаю та збільшення сукупних витрат на сільгоспвиробництво.

«Найбільше зросли ціни на капусту (на 43,9%), цибулю – на 29,1%, буряк – на 16,8%, моркву – на 14,9%, картоплю – на 5,7%. Це відбулося через незвично високий попит на зазначені продукти харчування та їх обмежену пропозицію», – коментує Богдан Данилишин.

Збільшення пропозиції овочів та фруктів голова Ради НБУ відносить до чинників, які можуть призупинити зростання інфляції.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hryvnya-zmicnyuyetsya-zavdyaky-ahrariyam
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати