Tempo950x100

Tempo300x100

Хто лобіює закон про заборону пальмової олії в продуктах харчування

Хто лобіює закон про заборону пальмової олії в продуктах харчування

В Україні потрібно забороняти не пальмову олію в продуктах харчування, а транс-жири, але відповідний законопроект, який прийнято Верховною Радою в першому читанні, нічого про це не каже – при цьому лобіюючи інтереси виробників соняшникової олії та маргаринової продукції.

Такі думки висловила Олена Сидоренко, експерт з якості та безпечності харчових продуктів, професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНЕУ, пише «Главком».

Приходячи до супермаркету, споживач не повинен вичитувати етикетку. Він повинен робити вибір. «Щодо великого асортименту молочних продуктів, то подивіться, який він. У наших лабораторіях ми багато разів тестували молоко. Рослинних жирів не було. Натомість були порушення в деяких виробників, наприклад, наявність антибіотиків. Якщо беремо десерт, то можемо знайти інформацію про те, що використана пальмова олія, кокосова олія або суміш трансгенних жирів», – говорить Сидоренко.

Вона зазначає, що в Україні є проблеми із забезпеченням молочною сировиною. Її у два рази менше, аніж хотілося б мати. Але офіційно дозволяється використання рослинних жирів при комбінаціях, які повинні пройти апробацію, бути затвердженими.

«Проблема не в пальмовій олії. Проблема в транс-жирах, і саме їх треба забороняти або обмежити до 2% їхньої присутності в будь-яких харчових продуктах – десертах, кондитерських виробах. Але законопроект, який прийнято в першому читанні, нічого про це не каже. Презентуючи законопроект, депутати просто маніпулюють споживачем. Законопроект про заборону пальмової олії б’є по учасникам ринку харчової промисловості, по імпортерам пальмової олії і по експортерам кондитерської промисловості. Цей законопроект лобіює, на мій погляд, інтереси виробників соняшникової олії або рослинних олій та маргаринової продукції. Адже їхнє використання стало економічно недоцільним. Тому, як кажуть, бізнес і нічого особистого», – продовжує Сидоренко.

Експертка зазначає, що потрібно навести лад у маркуванні продукції. «Є давно прийнятий регламент. Але він не виконується. Має бути також жорсткий державний контроль. Гармонізація законодавства до ЄС в сфері безпечності харчових продуктів дуже повільно проходить», – підкреслила Сидоренко.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hto-lobiyuye-zakon-pro-zaboronu-palmovoyi-oliyi-v-produktah-harchuvannya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати