Tempo950x100

Tempo300x100

Хто очолює аграрне рейдерство в Україні?

Хто очолює аграрне рейдерство в Україні?

Про це пише у своєму блозі на “Економічній правді” Іван Мірошніченко, народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

У четвер прем’єр та уряд підтримали створення в регіонах оперативних штабів з боротьби із спробами рейдерських захоплень земель та зібраного урожаю.

Це стало можливим завдяки численним зверненням народних депутатів та представників громадської організації “Самооборона підприємців”.

“Щороку бачимо одну картину: аграрії стають жертвами спроб захоплення врожаю і землі нечистими на руку ділками”, — зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, аби протистояти цьому ганебному явищу, уряд доручив головам ОДА спільно з підрозділами Мін’юсту, МВС, Держгеокадастру та аграрними асоціаціями створити оперативні штаби для захисту підприємств від рейдерів.

“Однак Павло Петренко не повідомив головного: сліди рейдерських захоплень зазвичай ведуть до людей, так чи інакше наближених до високопосадовців. У багатьох випадках фігурують одні й ті ж прізвища, які добре відомі членам комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін’юсті.

При цьому Петренко цинічно перекладає контроль за ситуацією з рейдерськими захопленнями на керівників областей, які також зобов’язані кожні два тижні надавати уряду інформацію про стан справ у сфері аграрного рейдерства.

Це у той час, коли міністерство Петренка кожного тижня генерує відписки від регулярних звернень народних депутатів про майже щоденні факти захоплень та банального грабунку фермерів при повному сприянні МВС та прокуратури”, – зазначає Іван Мірошніченко.

“За результатами звіту ми ставитимемо питання щодо кадрових рішень стосовно керівників територіальних органів, які сприяли рейдерам чи не вживали заходів для захисту аграріїв”, — заявили в Кабміні.

“Чому лише територіальних органів? Адже пособництво рейдерству простежується і в діях керівництва Мін’юсту. Петренко повідомив, що під керівництвом першого віце-прем’єра Степана Кубіва сформована робоча група з представників Мін’юсту, МВС та Мінагрополітики, до якої за бажанням можуть долучитися представники прокуратури, профільного комітету Верховної Ради, ЄБА та громадських аграрних спілок”, – підкреслює Іван Мірошніченко.

“Однак ця “робоча” група жодного разу не збиралася і призначила свою першу зустріч аж на вересень. Саме на той час, коли фермерські врожаї уже зберуть і розпродадуть рейдери та їх покровителі. Та й голови ОДА за вказівкою Петренка повинні підготувати звіт за період жнив до 15 листопада, напевне, з тих же причин.

Урядовий портал повідомляє, що ініціатива щодо створення оперативних штабів виникла після візиту Петренка до Херсонської та Миколаївської областей, де він зустрічався з представниками сільськогосподарського сектору.

Це при тому, що громадська організація “Самооборона підприємців” почала бити на сполох разом з народними депутатами ще місяць тому. Однак перші банальні відписки на депутатські звернення були отримані тільки останніми днями”, – зауважує народний депутат.

“Дивлячись на повну бездіяльність та окозамилювання з боку міністерств і найвищих чиновників, учасники “Самооборони підприємців” та народні депутати, які ініціювали створення постійної міжвідомчої робочої групи, вимагають таке.

1. Протягом тижня створити центральну постійну міжвідомчу робочу групу у складі прем’єра та голів Мінагрополітики, Мін’юсту, МВС та ГПУ.

2. Узяти під повний контроль громадськості роботу групи та призначення її складу, включивши у її наглядову раду представників громадської організації “Самооборона підприємців”, яка тримає на контролі понад півтора десятка кричущих фактів рейдерського свавілля проти фермерів.

“Самооборона підприємців” допомагає боротися з рейдерами у кількох областях.

На Кіровоградщині — щодо ТОВ “Нива-2010” (Бережинка), ПСП “Гайдук” (Долинська), ФГ “Агроперспектива”, ФГ “Матвєєв”, ФОП “Матвєєв” (Петрове), ПСП “Богнер” (Богданівка), ПСП імені Димитрова (Добре), ТОВ “Агроактив” (Писанка).

На Миколаївщині — щодо ТОВ “НЕСТ”, Братського маслопресового заводу (Братське), на Дніпропетровщині — щодо ФГ “Дар” (Попасне), ФГ “Сім вітрів” (Мар’янівка), на Вінниччині — щодо ПСП “Авангард” (Осична), на Полтавщині — щодо ТОВ “Хорольський завод дитячих продуктів харчування” (Хорол).

При цьому з кожним днем заяв про вчинення нахабних рейдерських захоплень надходить все більше. Уже є факти рейдерських дій на десятках підприємств із п’яти областей. Майже кожному підприємству завдано збитків на мільйони доларів, а заводам переробної промисловості — на десятки мільйонів доларів.

Система продовжує чинити опір активістам і, схоже, це ще не кінець.

Ми наголошуємо: комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін’юсті працює на повну делегітимізацію інституту приватної власності в Україні, створюючи небезпечний прецедент та наражаючи країну на небезпеку втрати залишків інвестиційної привабливості для будь-яких інвесторів.

Саме тому ми вимагаємо негайного повного контролю над цією комісією з боку влади та громадськості, а також всебічного розслідування її діяльності відповідними правоохоронними та антикорупційними органами”, – підсумовує Іван Мірошніченко.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hto-ocholyuye-ahrarne-rejderstvo-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати