Tempo950x100

Tempo300x100

Хто володіє сільгоспугіддями в Україні?

Хто володіє сільгоспугіддями в Україні?

Про це пише propozitsiya.com.

Зокрема, Джон Шморгун нагадав, що сільгоспугіддя є найбільшим активом України. У 1999 році держвласність на землі була передана працівникам фермерських господарств – із обмеженнями за обсягом, який вони могли б особисто обробити або здати в оренду. Продаж сільгоспземель була заборонена. Мораторій на продаж було прийнято в січні 2001 року терміном на 3 роки, поки не буде прийнято Закон про ринок сільгоспземель і Закон про державний земельний кадастр. Відтоді в Україні діє мораторій на продаж землі.

Зараз невеликі земельні ділянки (паї) в 1-5 га, успадковані співробітниками колгоспів, реконсолідовано менеджерами агропідприємств, укладено безліч угод із пайовиками у вигляді довгострокових договорів оренди, що дозволяють зберігати цілісність полів. З 2004 року в Україні почався процес консолідації агропідприємств у корпоративні холдингові структури – агрохолдинги, які придбали основні фонди фермерських господарств (сховища, устаткування тощо). Це дало поштовх до утворення більш великих сільгосппідприємств, які стали називати агрохолдингами.

Дж.Шморгун розповів, що ці ТОП-70 компаній працюють на 6 млн га (20% орних земель). Також сільгоспугіддя в Україні арендуть близько 39 тис. дрібних фермерських господарств та індивідуальних фермерів, які працюють на 4,4 млн га (14% від загальної площі орних земель). Решта 68% сільськогосподарських земель розподіляються між власниками дрібних земель і фермерами або державною владою.

«Цікава демографія власників паїв. Їх загальна кількість оцінюється приблизно в 6,9 млн осіб – 16% від усього населення України! Переважна більшість цих землевласників живуть у селах. Згідно з опитуванням USAID в рамках проекту «АгроІнвест», приблизно 24% власників паїв старше 70 років. Середній власник паю -57-річний мешканець сільської місцевості з вищою освітою», – зазначає Дж. Шморгун і додає, що саме ця категорія людей буде основними продавцями сільгоспугідь, оскільки «більшість власників вступають у пенсійні роки і будуть розглядати продаж землі як можливість забезпечити гідну пенсію».

Керівник агрохолдингу передбачає, що мораторій на землю буде скасовано в 2018 році, якщо Україна буде дотримуватися рекомендацій МВФ.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hto-volodiye-silhospuhiddyamy-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати