Хто заробляє на коливаннях цін на буряк

Хто заробляє на коливаннях цін на буряк

Перші партії імпортного буряка на вітчизняному ринку почали з’являтись ще у грудні, коли ціни швидко пішли вгору. В січні Україна імпортувала 490 тонн буряка, а в лютому обсяг імпорту збільшився до 520 тонн. Польща, традиційно, виступила головним постачальником буряка в Україну в цьому сезоні, на другому місці, із часткою 23%, опинилася Білорусь, пише Інфо-Шувар.

«Буряк завжди був досить прогнозованою в ціновому плані позицією. Але в останні два сезони на цьому ринку почали відбуватись події, притаманні ринку цибулі та капусти, тобто, збільшилось коливання ціни протягом сезону зберігання, крім того, зміни цін і пропозиція на ринку стали непередбачуваними. Саме тому, ми другій рік поспіль збільшуємо імпорт буряка, поки українські фермери стримують наявні обсяги в сховищах. В таких випадках, перш за все, ризикують трейдери. Хоча, фермери теж часто жалкують за неотриманими прибутками, ще місяць тому, вони могли продавати буряк на 30-40% дорожче”, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

За даними «Інфо-Шувар», в листопаді та грудні ціни на буряк в Україні зростали дуже швидко, фактично, за кілька тижнів вартість продукції збільшилась в 1,5-2 рази. Саме це «відкрило» можливість імпортерам. Але збільшення пропозиції одразу відбилось на цінах, в кінці лютого буряк почав дешевшати. Падіння ціни прискорилось, в тому числі, завдяки виходу на ринок населення, яке теж зреагувало на високі ціни в середині зими і почало розпродавати наявні запаси буряка за досить низькими цінами. Продавати буряк в кінці зими зі сховищ почали і фермери, виробникам знадобились гроші на підготовку до весняних робіт.

«Ті, хто продовжував імпортувати буряк в лютому, в кращому випадку,  нічого не заробили, деякі трейдери взагалі зазнали збитків, адже, протягом останнього місяця зими ціни на буряк впали майже в 1,5 рази і продовжували знижуватись в першій половині березня», – каже пані Гетьман .

Станом на 21 березня 2019 року, на найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» у Львові якісний вітчизняний буряк пропонується по 7,5-8,5 грн/кг (0,24-0,27 EUR/кг), імпортна продукція коштує дещо дорожче – 9-10 грн/кг (0,29-0,32 EUR/кг). Буряк низької якості теж присутній на ринку, але його продажі дуже мляві, навіть, при ціні 5,5-6,5 грн/кг (0,18-0,21 EUR/кг). Ще в січні, буряк в Україні коштував не дешевше 9-11 грн/кг (0,3-0,4 EUR/кг) і це було майже в 2 рази дорожче, ніж рік тому.

Сьогодні буряк продається вже дешевше, ніж в березні 2018 року, в минулому сезоні зростання ціни розпочалось саме в середині зими і пікових показників 9-10 грн/кг (0,2-0,3 EUR/кг) вони досягли вже в квітні.
В сусідній Польщі цього року ціни на буряк теж залишались досить високими до середини лютого, а в березні вони помітно впали. Сьогодні на ринку «Броніше» у Варшаві буряк пропонується по 0,19-0,23 EUR/кг.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hto-zaroblyaye-na-kolyvannyah-cin-na-buryak
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати