Tempo950x100

Tempo300x100

Хвороби пшениці та ячменю, які перешкоджають експорту

Хвороби пшениці та ячменю, які перешкоджають експорту

Про це повідомив Владислав Седик, президент фітосанітарної асоціації України на конференції «Експорт зерна», пише propozitsiya.com.

Також В. Седик навів дані по досліджених експортних партіях. Список хвороб пшениці очолює сажка тверда (частка зараження складає 42%), за нею йде сажка карликова (24.48%), альтернаріоз (33%) та фузаріоз (14%), ріжки (2,8%). А в випадку виялення цих хвороб пшеницю забороняють до ввезення в таких важливих імпортерах українського зерна, як Індонезія, Китай, Єгипет, Сирія, Вірменія.

По засміченості пшениці бур’янами ситуація краща. Проте проблеми теж виникають, оскільки виробники часто економлять до доочистці, оскільки під час цього процесу збільшується кількість битих зерен та втрати збіжжя. Основні бур’яни – амброзія (7,4%), гірчак повзучий (2,8%), мишій сизий (24,2%).

Ячмінь найчастіше вражає: гельментоспоріоз (9,6%), фузаріоз (6,4%) та сажка карликова (40%). Буряни, які знаходять в ячмені наступні: мишій сизий (51,6%), сівсюг звичайний (51,6), березка польова (51,6%), гірчак березковидний (51,6%).

Ще одна перепона для продажу зерна за кордон – претензії покупців до фумігації. «Основна проблема неякісної фумігації – економія на ній», – наголосив В. Седик. Зараз вона особливо актуальна для поставок в Індію, яка наголошує на обробці зерна бромистим етилом, що не зареєстровані в Україні. Вітчизняне зерно обробляється фосфіном.

Експерти вважають, що дана вимога Індії фактично є не тарифними перепонами. Ольга Трофімцева, заступник Міністра АПК та продовольства, та Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби, обіцяли відстоювати інтереси вітчизняного бізнесу під час запланованої поїздки до Індонезії, проте закликали сільгоспвиробників піклуватися про чистоту посівів ще на полях.

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hvoroby-pshenyci-ta-yachmenyu-yaki-pereshkodzhayut-eksportu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати