Tempo950x100

Tempo300x100

Хвороби та шкідники атакують посіви озимих

Хвороби та шкідники атакують посіви озимих

Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

За достатніх тепла та вологи можливі осередки значних пошкоджень рослин, де виникатиме необхідність в крайових або суцільних обробках інсектицидами. В степових та лісостепових областях на полях після стерньових попередників триває вихід з ґрунту жуків хлібної жужелиці, відкладання ними яєць, відродження та живлення їх личинок (0,5-2 екз. на кв.м). На 1-3% рослин падалиці слабко розвиваються борошниста роса, септоріоз, бура листкова іржа, інші хвороби, які після опадів проявляться на сходах озимих.

Фітосанітарною експертизою посівного матеріалу озимих зернових культур, насамперед в лісостепових та поліських областях, виявлено ураження його збудниками фузаріозу, альтернаріозу, бактеріозу, септоріозу, гельмінтоспоріозу в межах 0,5-4%, що потребує обов’язкового протруювання рекомендованими препаратами згідно переліку. Ефективність цього заходу в значній мірі залежатиме від правильно підібраного протруйника. Системні протруйники краще використовувати безпосередньо перед сівбою.

Посіви озимого ріпаку заселяють хрестоцвіті блішки, які за щільності 0,5-3 екз. на кв.м пошкодили 2-10% рослин у слабкому ступені. Личинками ріпакового пильщика за чисельності 0,5-1 екз. на кв.м пошкоджено 1-3% рослин. Гусениці озимої совки за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодили до 3% рослин. У Черкаській області гусениці листогризучих совок пошкодили           5-10% рослин. Осередково в господарствах Волинської області білокрилою заселено до 8% рослин культури. На деяких площах культури відмічається ураження рослин пероноспорозом (Чернігівська обл.), білою плямистістю (Черкаська обл.), альтернаріозом (Вінницька обл.). Надалі помірні температури та дощі сприятимуть розвитку і поширенню хвороб.

Озимий ріпак за наявності 3-5 блішок на кв.м, за теплої сонячної погоди захищають препаратами на основі діючих речовин циперметрину, дельтаметріну, тіаклоприду, хлорпірифосу. За появи симптомів хвороб рослини обробляють дозволеними фунгіцидами.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/hvoroby-ta-shkidnyky-atakuyut-posivy-ozymyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати