Tempo950x100

Tempo300x100

Імпорт сільгосптехніки під загрозою

Імпорт сільгосптехніки під загрозою

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» стурбована Постановою Кабміну «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 липня 2009 р. № 694 і від 11 листопада 2009 р. № 1200», яку було ухвалено 15 листопада цього року. Документом регулюються питання щодо порядку реєстрації та введення в експлуатацію сільськогосподарських машин та техніки відповідно до Технічного регламенту.

Постановою виробників техніки зобов’язують протягом перехідного періоду, який закінчується у березні 2018 року, отримати сертифікат затвердженого типу відповідно до Технічного регламенту. Сертифікат видаватиметься на 5 років. Таким чином замість дерегуляції у системі сертифікації і зменшення бюрократичної складової, виробники техніки отримали завдання в найкоротший термін пройти процедуру затвердження типу відповідності.

«Обговорення цього питання тривало три роки. Проте, пропозиції профільних Асоціацій враховані не були», – заявив Тарас Висоцький, генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу. Членів Асоціації непокоїть той факт, що перехідний період для перереєстрації техніки закінчується у березні. На думку Тараса Висоцького, це надто короткий строк, за який компанії не встигнуть отримати сертифікати. Також у виробників техніки є питання до алгоритму проведення сертифікації, оскільки він містить положення, яких немає у європейському законодавстві. У Європейському союзі сертифікат затвердження типу с/г техніки видається один раз, натомість за новою процедурою в Україні, виробникам техніки пропонують проводити сертифікацію раз на 5 років. Крім того, вітчизняними сертифікаційними органами не визнаються сертифікати затвердження типу, видані міжнародними органами. Такий алгоритм може сприяти виникненню зловживань і поля для корупції. Сама процедура є складною у розумінні та виконанні.

«Відсутність сертифікату призведе до того, що компанії-виробники техніки не зможуть передавати техніку клієнтам на початку сезону весняно-польових робіт, оскільки процедура підтвердження типу відповідності – це доволі тривалий процес, яким наразі займається формально дві установи, а по факту – один інститут ДП «УкрЦВТ». Аби агровиробники не відчули проблем з вчасним виконанням технологічних операцій, Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» вбачає об’єктивну необхідність продовження перехідного періоду до листопада 2018 року і узгодження з профільними організаціями умов Технічного регламенту. Зі свого боку, ми готові долучитися до процесу створення прозорої процедури, котра буде  зрозумілою і доступною для виконання бізнесом», – прокоментував Тарас Висоцький, генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Нагадаємо, що 15 листопада, Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 липня 2009 р. № 694 і від 11 листопада 2009 р. № 1200», якою урегулював питання щодо порядку реєстрації та введення в експлуатацію сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, причепів, причіпних машин та іншої сільськогосподарської техніки відповідно до Технічного регламенту на основі оцінки безпеки техніки та її впливу на навколишнє середовище. При реєстрації та продажу сільськогосподарської, лісогосподарської техніки та продажу її комплектуючих, що мають ідентифікаційні номери, документи системи УкрСЕПРО замінені на документи, передбачені Технічними регламентами.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/import-silhosptehniky-pid-zahrozoyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати