Імпорт яблук в Україну виріс в 7 разів, експорт скоротився вдвічі

Імпорт яблук в Україну виріс в 7 разів, експорт скоротився вдвічі

У сезоні 2019/20 років Україна продовжує імпортувати дуже багато яблука – набагато більше, ніж у попередні два сезони. Аналітики EastFruit відзначають, що імпорт яблука за першу половину сезону (серпень 2019 р – січень 2020 р), досяг 7,1 тис. тонн і був у 7 разів вище, ніж за той же період попереднього сезону. Також обсяг імпорту перевищував показники сезону 2018/19 років у п’ять разів.

За перші шість місяців поточного сезону експорт українського яблука був трохи менше 14 тис. тонн, у той час як роком раніше до кінця січня було експортовано вже понад 25,6 тис. тонн яблука. І навіть не в самому продуктивному сезоні 2017/18 років, коли врожай яблука в Україні постраждав від весняних заморозків, до кінця січня було експортовано вже 21,6 тис. тонн яблука нового врожаю.

«Високі внутрішні ціни на яблуко в Україні в поточному сезоні стимулюють їх імпорт. Основний обсяг яблука для свіжого ринку ввозиться з Польщі, хоча на ринок вже почали надходити перші партії яблука преміальної якості з Італії, що продаються у високому ціновому сегменті. Природно, що в такій ситуації дуже складно експортувати яблуко, так як і Польща та навіть Молдова були більш конкурентними за ціною на яблуко, ніж Україна», – зазначає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

З початку 2020 року більшість сортів яблука на ринку України подорожчали на 10-20%. Тенденція зростання ціни тривала й минулого тижня.

Варто зазначити, що експорт яблук у попередньому сезоні активізувався в січні – березні, однак у цьому році обсяги експорту цих фруктів з України були нижче, ніж у грудні. Тим не менш, імпортери фруктів відзначають перспективу зростання середньої ціни на яблуко на ринках ОАЕ, Саудівської Арії та країнах Азії (Сингапур, Малайзія та ін) у зв’язку з скороченням обсягів постачання дешевого яблука з Китаю. Через небезпеку коронавіруса, багато країн ввели ембарго на постачання продуктів з Китаю, що не могло не відбитися на цінах.

Крім того, споживачі в цих країнах в цілому добре сприймають українську продукцію за її якісні параметри. Вже в кінці 2019 року Україна почала активніше експортувати яблуко в ОАЕ, Малайзію, Саудівську Аравію, Оман, Бахрейн і навіть Бангладеш. Тому, не виключено, що експорт українського яблука в лютому-березні все-таки виросте.

«У минулому році холодна весна зіграла на руку постачальників яблук по всій Європі, так як на ринках ЄС у квітні – травні майже не було суниці садової і черешні, і споживання яблука істотно зросла. В Україні холодна весна також допомогла розтягнути сезон реалізації яблука, що, в сукупності із зростанням попиту в ЄС, сильно допомогло підвищити ціни в травні-червні 2019 року», – зазначає Андрій Ярмак.

Багато українських садівників розраховують на такий же сценарій розвитку подій на ринку в 2020 році, однак гарантувати його неможливо, як і повністю виключити.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/import-yabluk-v-ukrayinu-vyris-v-7-raziv-eksport-skorotyvsya-vdvichi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати