Імпортери української агропродукції можуть знизити закупівлі через коронавірус

Імпортери української агропродукції можуть знизити закупівлі через коронавірус

Країни-найбільші імпортери української агропродукції – Китай, Індія, Нідерланди та Іспанія – можуть знизити закупівлі української агропродукції через коронавірус, поширення якого може ускладнити логістику товарів.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

“Маємо проблеми з коронавірусом в Китаї та Індії – двох найбільших країнах світу і найбільших імпортерів продовольства з України. Ці дві країни забезпечують близько 16-18% виручки від агроекспорту України. Купують вони в нас переважно рослинну олію, шрот і зернові”, – зазначив Андрій Ярмак.

За його словами, поширення вірусу може призвести до проблем з логістикою і зниження імпорту агропродукції. Водночас він зазначив, що імпорт саме цих базових продуктів постраждає найменше. При цьому експерт прогнозує менший урожай зернових і олійних культур в цьому році.

“Але подивимося далі – ще два ключових покупці з обсягами не набагато менше, ніж Китай та Індія, мають зараз великі проблеми з коронавірусом. Це Нідерланди і Іспанія. Навіть зменшення імпорту в 10% за цими країнами буде означати, що Україна втрачає близько 600-800 мільйонів доларів валютної виручки. І це без урахування Італії, Німеччини та інших країн”, – зазначив Андрій Ярмак.

Він підкреслив, що експортерам варто уважно стежити за подіями з коронавірусом в цих країнах, який може призвести до втрати контрактів, кризи несплати за товари та іншим проблемам, і додав, що в цих умовах прогнозувати щось важко.

Джерело: УНІАН

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/importery-ukrayinskoyi-ahroprodukciyi-mozhut-znyzyty-zakupivli-cherez-koronavirus
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати