Tempo950x100

Tempo300x100

Інноваційний медовий порошок дасть новий стимул для розвитку бджільництва

Інноваційний медовий порошок дасть новий стимул для розвитку бджільництва

У поліпшеному продукті мальтодекстрин-добавку з не дуже сприятливою дією через високий глікемічний індекс-замінили природним живильним середовищем-носієм з пребіотичними властивостями, що підтримує травну систему, пише agrarii-razom.com.ua.

Натуральний мед володіє багатьма корисними для здоров’я властивостями. Має бактерицидну, зміцнюючу, імунізуючу, очищувальну, регенеруючу і знеболюючу дію. Це унікальний продукт з надзвичайно багатим хімічним складом. Містить 20 видів амінокислот, ферментів і біоелементів.

Натуральний мед використовується для виробництва ліків (сиропи для дітей, таблетки від ангіни, трав’яні чаї, які підвищують життєвий тонус), косметики (гелі для душу, кондиціонери для волосся, креми для обличчя, збагачують шкіру цінними поживними речовинами) та продуктів харчування (батончики, солодощі).

Однак, у промисловості застосування натурального меду обмежене через його липкою консистенції, що ускладнює миття виробничого обладнання, а швидка кристалізація вимагає повторного розрідження. Медовий порошок є вирішенням цієї проблеми, тому сухий мед входить до складу багатьох харчових продуктів і добавок, незважаючи на присутність мальтодекстрину.

На сьогоднішній день в продаваному порошку міститься тільки 50% меду, решта становить мальтодекстрин-наповнювач, критикований вченими через високий глікемічного індексу. Мальтодекстрин призначений для підтримки процесу сушіння шляхом зменшення несприятливих явищ, пов’язаних із фазовими переходами простих цукрів, які проявляються в тому, що матеріал залишається у формі сиропу навіть при низькому вмісті води.

З цієї причини харчової промисловості поки складно відмовитися від мальтодекстрину, але польські вчені пропонують альтернативу. У своїй роботі група дослідників з Варшавського університету сільського господарства поставила перед собою мету – отримати медовий порошок з мінімально можливим додаванням мальтодекстрину, зберігши при цьому поживні властивості, характерний медовий смак і аромат. Таким чином, був створений інноваційний продукт – сушений мед, що містить до 80% меду і тільки 20% мальтодекстрину.

– Під час сушіння ми задіяли заздалегідь осушене повітря, що дозволило знизити температура матеріалу з 80 до 50 ° С, що дало можливість одночасно знизити вміст мальтодекстрину. Слід зазначити, що така сушка також набагато ефективніше традиційних методів, коли іноді втрачаємо половину порошку. При використанні осушеного повітря ефективність досягає майже 80%! Нижча температура сушіння також забезпечує кращу поведінку термолабільних сполук, і в підсумку ми отримуємо продукт, позитивно впливає на мікрофлору кишечника людини, – пояснює доктор Катаржина Самбірська.

Вчені протестували покращений сухий мед у виробництві кондитерських і навіть м’ясних виробів. Наприклад, така добавка продовжує термін придатності фрикадельок.

– Дослідження показують, що наш сухий мед може бути доданий в якості антиоксидантного компонента і має антибактеріальні властивості. Він також може функціонувати як замінник цукру. Я думаю, що є багато можливостей використовувати сипучий мед, який ми отримали. Тим більше, що набагато корисніше, ніж представлені на ринку аналоги, оскільки містить до 80% натурального меду, – додала Самборська.

Можливо, завдяки новому відкриттю, використання меду в промисловості значно збільшиться найближчим часом.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/innovacijnyj-medovyj-poroshok-dast-novyj-stymul-dlya-rozvytku-bdzhilnyctva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати