Tempo950x100

Tempo300x100

Іноземці захопили український агроринок

Іноземці захопили український агроринок

Таку думку ГолосUA висловив економіст Всеволод Степанюк.

«Є фірми, які виробляють насіння, це фірми-світові гіганти, європейські та американські. Вони лобіюють свої інтереси в Україні, в тому числі, поширюючи ГМО. З одного боку, ГМО в Україні заборонено, з іншого боку – багато овочів з ГМО вирощується. І на це держава повністю закриває очі. Знову ж, бюджети деяких фірм – таких як «Монсанто», – вони перевищують розмір держбюджету України. Тому чинити опір їх натиску не можна», – сказав експерт.

Таке комерційне співробітництво стає основою для поневолення покупців насіння в Україні, каже В. Степанюк.

«Таким чином, фірми, що купують насіння, постійно «сидять на голці» цього насіння. Тобто якщо ви повністю перейдете на ГМО, а американці, припустимо, потім не захочуть продавати вам насіння, то ви просто помрете з голоду. Це ще одна з форм поневолення, оскільки в Україні хоч є  вирощування власного насіння, але американці мають і фінансові, і лобістські можливості з просування свого товару, то наших поступово витісняють з ринку», – сказав економіст.

Він уточнив, що з плодів, насіння які містили ГМО, повторно одержати врожай не вийде. Але і безкінечно експлуатувати насіння з плодів, вирощених в Україні, теж неможливо.

«По-перше, насіння можна сіяти довго від овочів, які сам вирощуєш, потрібна селекційна робота. Україна в часи СРСР як би була на передових світових рубежах по виведенню власних сортів, тепер цього немає. По-друге, якщо сіяти насіння з плодів з ГМО, то насіння з нових плодів не можна буде використовувати для посіву. ГМО не дає «потомства». Їх насіння не проростає. Взагалі насіння-гібриди теж дають нормальний урожай тільки у другому поколінні. У третьому поколінні гібридних вже не дає нормальний урожай. Тому бізнес насіннєвий це окремий аграрний бізнес. Так що чисто з суб’єктивних причин українські насіневі господарства програють великому американському бізнесу», – підсумував експерт.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/inozemci-zahopyly-ukrayinskyj-ahrorynok
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати