Tempo950x100

Tempo300x100

Інсулін і антибіотики вирощують у полі та збирають комбайном

Інсулін і антибіотики вирощують у полі та збирають комбайном

Про це розповів вчений Станіслав Ісаєнков, заввідділом Інституту харчової біотехнології та геноміки НАН України, пише agroday.com.ua.

Бактерії, наприклад, кишкова паличка застосовуються для виготовлення антибіотиків. Їх можна робити і з допомогою рослинних технологій. У цьому випадку собівартість продукту виходить набагато нижче.

Кишкова паличка вимагає біореактора, додаткового обладнання, певну температуру, а рослини просто сіються і забираються комбайном, пояснює Ісаєнков.

Речовини, які можуть виробляти рослини, використовуються, по-перше, у фармакології, по-друге, в харчовій, і по-третє — хімічній промисловості. Системи синтезу в біотехнологіях сьогодні настільки ефективні, що хімічний синтез в деяких випадках набагато більш витратний.

Рослини можуть служити непоганими біореакторами, наприклад, накопичувати в собі корисні елементи. Наприклад, інсулін можна вирощувати, а не синтезувати. Така технологія вже використовується в США. При цьому рослинний інсулін істотно дешевше.

Інсулін не характерний для рослинного організму, тому в геном рослини додають тваринний ген, що виробляє цей необхідний медичний препарат. Вже є подібна розробка на соняшнику.

Вчені також випробують вирощування антитіл та інших сполук для потреб фармакології.

Збільшення за допомогою біотехнологій ненасичених жирних кислот у деяких рослинах може зменшити навантаження на водні ресурси, адже риби у світовому океані стає все менше. Грубо кажучи, вживання цих рослин у їжу може замінити риб’ячий жир.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/insulin-i-antybiotyky-vyroshchuyut-u-poli-ta-zbyrayut-kombajnom
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати