Tempo950x100

Tempo300x100

“Інтернет тварин”: розумні гаджети для худоби та птахів

“Інтернет тварин”: розумні гаджети для худоби та птахів

По всій Америці фермери вже створюють інтернет-мережу для корів, свиней і курчат. Використовують будь-девайси – від мікрофонів, акселерометрів і засобів відстеження GPS до градусників, вимірників глюкози і датчиків провідності шкіри, пише aggeek.net.

За десятиліття сільськогосподарської індустріалізації технології дозволили фермерам розводити тисячі тварин одночасно, збільшуючи масштаб господарств і доходи з кожним роком. Але поки світовий попит на продукти тваринного походження зростає (в наступні 15 років він повинен вирости на 40%), число тварин, продовжує падати. З 9 мільярдами ротів, які потрібно буде прогодувати до 2050 року, агропромисловість не стане багатолюдною. Замість цього камери, мікрофони і датчики стануть замінювати очі і вуха численних фермерів.

Натільні комп’ютери для домашньої худоби вже існують у багатьох формах і розмірах – це і браслет на лапу, і пояс для живота, і бирка для вуха. Але всі вони покликані вирішити одну проблему: зберегти тварин здоровими при зростаючих масштабах сільськогосподарських операцій. Переповненість загонів і антисанітарні умови збільшують ймовірність хвороб і поранень. Сьогоднішня технологія може допомогти фермерам своєчасно надати медичну допомогу або запобігти пораненню.

Це доцільно і з точки зору захисту тварин, і з точки зору економіки. Здорові тварини дадуть більше яєць, молока і м’яса.

GPS проти курячого кліща

Споживачі не поспішають ставати вегетаріанцями, але вимагають все більшої прозорості у виготовленні продуктів тваринного походження і кращого лікування для домашньої худоби. Візьмемо, наприклад, яйця. До 2025 року експерти очікують, що сім з десяти яєць, з’їдених в США, будуть відкладені куркою поза клітиною. Але утримувати птахів у клітках – настільки звична справа, що багато фермерів навіть не замислюються, що на волі курки будуть вести себе інакше.

вольер

Не знаючи нюансів технології, це може бути страшним. Комерційні пташині вольєри без клітин – це гучні, пилові, металеві коробки c крилатим хаосом всередині. Датчики на птахах допомагають фермерам вивуджувати інформацію про кожну з 20,000 голів – засікти спалах курячого кліща, помітити бійку або лихоманку.

Одна з найбільш поширених травм у домашніх птахів – перелом грудної кістки. Щоб перевірити, чи допомагають натільні комп’ютери визначити травму, дослідник Майкл Тоскано вирішив прикріпити датчики до своїх курчат. Коли курчата проходять повз антени, вона фіксує чіп, прикріплений до лапи кожного курчати. Тоскано виявив, що у здорових і поранених курчат виявилися різні режими дня. Травмовані птиці проходили повз датчика в один і той же час, немов по будильнику. На наступних етапах експерименту Тоскано планує додати радіодетекторні датчики для відстеження рухів курей до вольєра і з вольєра, а потім і GPS-трекери для відстеження їх точних маршрутів.

Так фермери зможуть створити систему, яка автоматично визначала б ознаки хвороби або травми на основі моделей руху або температури тіла. Це дозволить більш комплексно доглядати за птахами. Наприклад, робити щеплення від кліща будуть тільки тих птахам, які вважають за краще гуляти по відкритій частині вольєра. А якщо фізично слабкі птахи будуть вибирати годівниці тільки на нижніх рівнях, фермери зможуть додавати кальцій тільки в них.

Вібропояс проти поросячої смертності

Для деяких фермерів інтерес використовувати датчики полягає не в тому, щоб знайти певну особину серед стада, а в тому, щоб знайти стадо взагалі. Велика рогата худоба переміщається по величезних пасовищах протягом багатьох місяців, і власники ранчо змушені буквально переслідувати стада – витрачаючи години і галони палива.

Мелісса Брандао спробувала вирішити цю проблеми. Спочатку її компанія HerdDogg спробувала використовувати автономний ровер, який зміг би об’їжджати по долині стадо і повідомляти його координати. Але незабаром Мелісcа залишила позаду свої інженерні амбіції, промінявши їх на простоту і практичність. Вона вирішила зайнятися приладом, з яким агроринок вже добре знайомий – вушною биркою для корів.

Її винахід транслює на смартфон або комп’ютер розташування кожного бичка, температуру його тіла і дані про мікроклімат. Мелісса запропонувала свій пілотний проект дрібним фермерам в Каліфорнії і Колорадо, які вважають за краще стійкість підприємства його масштабу. Для них це зробило смартфон таким же звичним сільськогосподарським обладнанням як совок або трактор.

belt

Є і фермери, які пішли далі, дозволяючи технології автоматично втручатися в життя тварин, коли ті наражають себе на небезпеку. Наприклад, 10% поросят вмирають через те, що їх випадково душать свиноматки, коли поросята підповзають до них в пошуках тепла. “Тисячі поросят вмирали тільки на нашій фермі”, – говорить Метью Руда, менеджер великої компанії по розведенню свиней в Айові. – “Ми втрачали сотні тисяч доларів кожен квартал. Але свині досить розумні тварини. Одного разу я подумав – а чому б не спробувати навчити їх не вбивати своїх дитинчат?”.

Руда придумав суміш коміра-електрошокера і фітнес-пояса. Прилад надягав на живіт свині і засікав час, коли вона йшла їсти і пити. В цей час температурні датчики допомагають зберігати в сараї досить тепла, щоб поросятам не було холодно далеко від мами. У системи є і слуховий компонент – якщо вона фіксує поросячий писк, пояс на свиноматці починає вібрувати, змушуючи її посунутися. Якщо ж свиня не реагує – комір посилає слабкий розряд електричного струму. При цьому команда Руди винайшла алгоритм, який відрізняє передсмертний вереск поросят від простих похрюкувань.
І свині, здається, дійсно вчаться – з часом система стала запускати шоковий сигнал все рідше і рідше. Зараз проект Руди, який він назвав SwineTech, співпрацює з Університетом Айови, а послугами пояса для свиней вже хочуть скористатися кілька великих американських свиноферм. Руда вважає, що така швидка слава його проекту повністю виправдана – суворі умови роботи і важка фізична праця не дозволяють фермерам розпорошувати свою увагу на неперспективні проекти. Це означає, що вони вкладають гроші не просто в хайтек-примху. Вони вкладають в майбутнє.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/internet-tvaryn-rozumni-hadzhety-dlya-hudoby-ta-ptahiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    Закупівельні ціни на кукурудзу в Україні активно зростають

    На Буковині планують абрикоси та черешні вирощувати у теплицях

    БІЛЬШЕ НОВИН