Tempo950x100

Tempo300x100

Істина у вині

Істина у вині

Багато галасу в світі за минулий рік наробили «різнокольорові вина», які дуже сподобалися американцям і європейцям. Пропонуємо вашій увазі винний топ-3, який на думку ELLE стане хітом літа-2018.

Помаранчевий  хіт сезону

Що таке помаранчеве вино і чому навколо нього стільки галасу?

Безперечний хіт в США і Європі, помаранчеве вино, історично починали робити в Грузії ще кілька тисяч років тому. Технологія виробництва тут називається кахетинською, а вино витримують в квеврі (глиняній амфорі). Пізніше воно з’явилося в Італії, потім вже в усій Європі і відносно недавно – в США. Для його виробництва винороби все ще експериментують з місцевими та міжнародними сортами винограду.

Якщо говорити дуже просто, то помаранчеве вино – це насправді біле, зроблене за технологією виробництва червоного. Ось в чому хитрість: білий виноград не відразу пресується, а попередньо настоюється кілька годин на меззі – суміші розчавлених грон. Причому в хід йдуть не тільки ягоди, шкірка і кісточки, а й гребені, що з’єднують плоди, що надає вину терпкості і насиченості. У підсумку смак виходить яскравим: змішання горіхових, медових, фруктових і ялівцевих нот, глибокий і бурштиновий колір.

У минулому році британська преса навіть назвала помаранчеві вина головним напоєм року, і спад їх популярності поки не настав. Їх часто можна знайти у винних картах наймодніших закладів Європи.

В Україні теж є підприємства, що виробляють помаранчеве вино. У мас-маркеті це SHABO (продається воно тільки на заводі, в фірмових магазинах і на фестивалях, а спробувати його в Києві можна в мережі винних барів Like a local’s), а серед невеликих виноробств – це «Трипільське нуво».

Спробувати Португалію на смак

Чому зелене вино стало популярнішим за португальський портвейн

Зелене вино – молоде і газоване, хоча, незважаючи на назву, колір у нього аж ніяк не зелений. Португалія славиться експортним портвейном, хоча обсяг його виробництва ледь дотягує до 6% від загальної кількості всього випущеного вина в країні. Не менш цього напою португальці пишаються і своїм національним зеленим вином – винью верде. На його частку припадає значна чверть всієї винної продукції Португалії і 15% площі всіх виноградників.

Вино може бути безбарвним, прозорим, може мати певний відтінок жовтого. Зелене вино – значить ще не дозріле, свіже, молоде. Це фруктове вино легко п’ється, підходить для аперитивів і гармонійно поєднується з легкими закусками: салатами, рибою, морепродуктами, білим м’ясом і багатьма іншими стравами будь-якої кухні світу.

Зелене вино – втілення Португалії. Келих цього свіжого, прохолодного, грайливого напою розповість вам про те, яке тут щедре сонце, який приємний вітер, який приголомшливий запах морського річного повітря на березі. Зараз зелене португальське вино експортується в більш ніж 60 країн світу. Крім місцевих жителів його особливо люблять французи, американці, англійці, німці та шведи.

Смак весни в келиху розе

Рожеві вина для нас не новинка, але вони стабільно зайняли своє особливе місце в серцях українських споживачів. Навесні і влітку ці напої – лідери продажів. Воно й зрозуміло, адже коли за вікном тепло, рожеві вина стають відмінною альтернативою червоним. Їх виробляють з темних сортів винограду, але настоюють менше, від декількох годин до декількох днів, тому вино виходить більш свіжим, з яскраво вираженим ягідним ароматом. Багато українських виноробен ввели в свій асортимент рожеві вина, які радують око яскравим кольором, легким фруктовим запахом і насиченим смаком.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/istyna-u-vyni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати