Із закону про збереження українських лісів виключено заборону експорту дров

Із закону про збереження українських лісів виключено заборону експорту дров

Таким чином комітет погодився з пропозиціями президента до закону, — написав голова комітету Віктор Галасюк на своїй сторінці в Facebook.

Однак, за його словами, таке рішення прийнято не тому, що ці пропозиції правильні.

«Вони якраз йдуть всупереч інтересам України і базуються на неправдивих і штучних аргументах. Просто реалії такі, що на подолання вето голосів в залі недостатньо, і треба вибирати 2/3 перемоги або гарантовану поразку», — вважає голова комітету.

При цьому він констатує, що в переможних 2/3 завойована жорстка криміналізація контрабанди кругляка і норма про обмеження внутрішнього споживання лісу (25 млн куб. м/рік), яка дозволить гарантовано зберегти мораторій на експорт лісу-кругляка.

«Після повторного прийняття нашого закону №5495 парламентом опоненти мораторію будуть юридично позбавлені всіх козирів в грі проти України! А експорт дров ми обов’язково заборонимо згодом! Україна буде виробником і енергетично незалежною державою, а не донором сировини і талантів для країн-сусідів!», — написав Галасюк.

Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект (№5495), яким, зокрема, обмежила внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м в рік і тимчасово заборонила експорт дров (відповідні правки були внесені до другого читання).

Крім цього, суттєво посилено адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісу і його подальший експорт поза митним контролем (контрабанду).

В кінці липня президент України Петро Порошенко наклав вето на прийнятий Верховною Радою закон і повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями.

Джерело: agroinsider.com.ua

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/iz-zakonu-pro-zberezhennya-ukrayinskyh-lisiv-vyklyucheno-zaboronu-eksportu-drov
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати