Tempo950x100

Tempo300x100

Кабмін має намір визначити конкретні механізми бюджетної підтримки агропідприємств

Кабмін має намір визначити конкретні механізми бюджетної підтримки агропідприємств

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради, присвяченої питанням  розвитку сектору АПК, передає прес-служба Кабміну.

Глава Уряду підкреслив, що є всі підстави сподіватися на ухвалення Державного бюджету вже на початку грудня. А отже механізми реалізації бюджетних програм на наступний рік мають бути оголошені не пізніше середини грудня – аби аграрії могли спланувати свої можливості.

“З наступного року ми маємо вирішити три завдання – наситити ринок продукцією, зберегти експортний потенціал, допомогти фермерам, – сказав Володимир Гройсман. – Бюджет плануємо затвердити вже 7 грудня, тож у нас буде ще три тижні, аби підготувати всю нормативну базу. Тож аграрії будуть знати свої можливості”.

Учасники наради наголосили, що попередній обсяг бюджетних асигнувань, який буде направлено безпосередньо в сегмент фермерських господарств наступного року, становитиме не менше 1 млрд грн. Причому допомогу зможуть отримати фермери з земельним банком до 500 га та виручкою до 10 млн грн. Пріоритетні проекти для надання фінансування – виробництво плодово-ягідних культур, рослинництво (за винятком зернових та олійних культур), виноградарство, бджільництво, тваринництво (повний спектр), розведення риб та вироблення органічної продукції. Асигнування можуть направлятися як на поповнення обігових коштів, так і на безпосереднє нарощування виробництва.   

В цілому, за планом, бюджетна підтримка аграріїв становитиме наступного року 7,3 млрд грн. Як очікується, ключовими напрямками підтримки стануть суттєве здешевлення кредитних ресурсів, передусім для тваринників, які останніми роками зазнали значних втрат через епідемії та вирізання поголів’я, оформлення компенсацій, в тому числі при закупці техніки вітчизняного виробництва, будівництві нових агрокомплексів, закупці племінних тварин, а також інші види допомоги, серед яких – навчання, дорадчі послуги, яких, за оцінками USAID, потребують майже 45% невеликих господарств країни.

Здешевлення кредитних ресурсів, за однією з пропозицій учасників наради, відбуватиметься шляхом компенсації тіла кредиту для отримання ресурсу за привабливою відсотковою ставкою, яка може бути встановлена в діапазоні навіть до 1% по найбільш затребуваних проектах. Сторони погодилися, що умови кредитування – розміри, строк та критерії для заявника можуть бути предметом дискусій, але сама схема доступу до коштів буде спрощена до 4 кроків – заява на кредит, визначення можливостей для кредитування, перевірка заявника задля унеможливлення зловживань, отримання кредиту. Такий механізм, на думку учасників наради, стане у пригоді тваринницьким господарствам.

“Наголошую, ми говоримо, передусім, про підтримку фермерів, тваринництва, малих господарств. В середині грудня всі порядки мають бути опрацьовані. Вже в січні маємо розпочинати роботу з реальним сектором”, – зазначив Глава Уряду. 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kabmin-maye-namir-vyznachyty-konkretni-mehanizmy-byudzhetnoyi-pidtrymky-ahropidpryyemstv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати