Капуста стала лідером цінового зростання в українському «борщовому наборі»

Капуста стала лідером цінового зростання в українському «борщовому наборі»

Про це повідомляє «Інфо –Шувар».

За цей період на гуртових ринках продукція подорожчала на третину – з 4-4,5 грн/кг (0,12-0,14 EUR/кг) ціни сягнули позначки 6-7 грн/кг (0,18-0,22 EUR/кг). Нагадуємо, перша хвиля подорожчання на ринку була зафіксована на початку січня, але вже у лютому ціни на продукцію переважно просідали. Стрибок ціни в березні став найбільшим за весь поточний сезон, за останні два тижні цього місяця ціни на капусту злетіли більш, ніж на третину.

Фактично, сьогодні ціни на капусту дублюють минулорічний тренд і навіть випереджають його. До того ж, ціна сьогодні в 1,5 рази вища, ніж рік тому і в 3 рази вища, ніж в сусідній Польщі. Саме тому на ринку України від початку тижня почали з’являтись перші партії імпортної капусти. Імпортна капуста пропонується в досить високому діапазоні цін 7-8 грн/кг (0,22-0,25 EUR/кг), вона досить якісна, натомість українська капуста не завжди може похвалитись товарним виглядом.

“Дрібні господарства зреагували на зростання ціни і почали вивозити на ринок капусту низької якості, підморожену та вражену трипсом. Саме вона формує пропозицію в низькому ціновому сегменті. В сховищах українських виробників такої продукції ще достатньо, адже виробники, пам’ятаючи минулорічні події, стримували продажі до останнього. Тому, скоріше за все, зараз ми будемо спостерігати збільшення пропозиції некондиційної капусти і це, з одного боку, буде тиснути на ціну. З іншого боку, в нас знов пізня весна, тому вітчизняна рання капуста на ринку з’явиться із запізненням , а це говорить на користь зростання ціни в сегменті якісної капусти”, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку східної Європи .

За даними «Інфо –Шувар», сезон ранньої капусти в Україні також розпочався приблизно два тижні тому, за цей період пропозиція з Македонії та Албанії на гуртових ринках збільшилась, втім, ціни тримаються поки в досить стабільному діапазоні 30-35 грн/кг (0,92-1,08 EUR/кг), продавці пов’язують це з активністю покупців напередодні Великодня.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/kapusta-stala-liderom-cinovoho-zrostannya-v-ukrayinskomu-borshchovomu-nabori
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    БІЛЬШЕ НОВИН